Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Det här är ett recept från kocken Alexandra Zazzi.
Koka upp 5 dl vatten och lägg i rågkrossen. Låt svalna, gärna i rums- temperatur över natten. Häll bort överflödigt vatten vid användning.
Häll det ljumma (37 grader) vattnet i degbunken. Smula i jästen och rör om, lägg i salt, krossad råg, honung och olja. Rör om. Det går även bra att använda degblandare från denna punkt. Arbeta in rågsikten och vetemjölet. Degen skall arbetas till den känns seg, cirka 5 minuter.
Ställ degen på dragfri plats, strö lite mjöl över och lägg på en bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka en timme.
Kärna ur dadlarna och hacka dadlar, nötter och fikon i grova bitar.
Mjöla upp ett bakbord eller en bänk, häll ut degen, strö över fikon, nötter och dadlar och vänd ihop med mjöl-ade händer.
Smörj två brödformar, lägg i degen och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader och ställ in brödet nederst i 10 minuter, sänk till ugnen 180 grader, pensla brödet med vatten och baka i ytterligare 45 minuter. Kolla med digital termometer, kärntemperaturen ska vara 95 grader.
Recept från Mitt kök