Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lantbröd i lergryta

Bröd i lergryta är perfekt för den stressade. Brödet behöver bara jäsa en gång. Den andra jäsningen sker medan lergrytan kommer upp i rätt temperatur i ugnen.

Frederik Zäll
Lantbröd i lergryta
Lantbröd i lergryta
Lantbröd i lergryta
Foto: Charlie Drevstam

Lantbröd

  • 4 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 0,5 dlolivolja- + 2 msk
  • 9 dlvetemjöl- (540 g)
  • 2 tsksalt
  • 0,5 dlsolrosfrön

Gör så här

  1. Värm vattnet 37°. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av vattnet. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resterande vatten, 1/2 dl olja och mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig i maskin, ca 10 min. Tillsätt salt och solrosfrön. Arbeta ca 2 min till. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Lägg lergrytan i kallt vatten ca 30 min. Ställ den upp och ner på en handduk så att den får rinna av.

  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den med resterande mjöl. Forma till ett avlångt bröd. Olja grytan invändigt, både botten och lock, med 2 msk olja. Lägg degen i grytan och skär ca 5 cm djupa snitt på snedden med en vass kniv. Lägg på locket.

  4. Ställ grytan i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 200°. Grädda ca 1 timme. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna inlindat i bakduk.

Vad tyckte du om receptet?