Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lingonkaka i långpanna

Recept på lingonkaka i långpanna som går snabbt att baka. Resultatet blir 30 härligt goda, saftiga och mjuka kakor. Använd ett finmalt rårörsocker, så löser det sig lättare när det vispas med äggen.

Lingonkaka i långpannaLingonkaka i långpannaLingonkaka i långpanna
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 250 glingon
  • 0,5 dlrårössocker- + 1,5 dl
  • 100 gsmör
  • 3ägg
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 1 dlmjölk

Topping

  • 100 gsmör
  • 2 dlhavregryn
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlrårössocker
  • 1 tskvaniljsocker

Garnering

  • pelargonblomblad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda lingonen med 1/2 dl socker och låt stå ca 10 min.

  2. Smält smöret. Vispa ägg och 1 1/2 dl socker pösigt. Blanda i mjölet blandat med bakpulver, smör och mjölk och rör till en slät smet.

  3. Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Strö över lingonen. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Topping: Blanda alla ingredienser i en kastrull och värm på svag värme tills smöret smält.

  5. Ta kakan ur ugnen och höj ugnsvärmen till 225°. Strö toppingen över kakan och grädda ytterligare ca 10 min tills toppingen fått fin färg. Låt kakan kallna innan den skärs i rutor. Garnera med pelargonblomblad.

Vad tyckte du om receptet?