Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Langos med räkor, löjrom, pickles och gräddfil

Recept på frasiga langos med lyxig topping av räkor, löjrom, pickles och gräddfil. Supergott och enkelt att göra! 

Langos med räkor, löjrom, pickles och gräddfilLangos med räkor, löjrom, pickles och gräddfilLangos med räkor, löjrom, pickles och gräddfil
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1potatis- liten, kokt kall (ca 50 g)
  • 2 dlljust öl- eller vatten
  • 12 gjäst
  • 4 dlvetemjöl special- (240 g)
  • 0,75 tsksalt
  • 8 dlrapsolja- till fritering
  • 1vitlöksklyfta

Pickles

  • 1 dlättiksprit- (12 %)
  • 2 dlströsocker
  • 2,5 dlvatten
  • 1 knippamorötter- (ca 250 g)
  • 10rädisor

Tillbehör

  • 1rödlök
  • 2 dlgräddfil- eller smetana
  • 1 burklyxräkor- (ca 250 g)
  • 1 dllöjrom- eller stenbitsrom
  • 1 krukadill
  • 70 gsalladsmix- späd
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skala och finriv potatisen. Värm ölet till 37°. Smula jästen i en bunke, tillsätt ölet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, potatis och salt. Knåda ca 3 min på mjölad arbetsbänk. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

  2. Pickles: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skala morötterna. Skär dem i fjärdedelar eller halvera om de är små. Koka i lättsaltat vatten ca 2 min. Ansa och skiva rädisorna tunt. Lägg grönsakerna i lagen, ställ i kylen.

  3. Dela degen i åtta bitar. Kavla ut varje bit på mjölad arbetsbänk och lägg bröden på bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 10 min.

  4. Hetta upp oljan till 170°. Fritera två bröd åt gången, 2–3 min på varje sida. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Halvera vitlöksklyftan och gnid den lite lätt över bröden.

  5. Lägg bröden på ett fat. Skala och finhacka rödlöken. Klicka gräddfilen på bröden. Strö över löken. Toppa med räkor, löjrom och dill. Krydda med peppar. Servera med pickles och sallad. 

Vad tyckte du om receptet?

Langos har sitt ursprung i Ungern och blev en festivalfavorit på 1980-talet.

Matredaktören Petra Pettersson tipsar:

Man kan förbereda allt fram till friteringen. Jag kavlade ut degbitarna och frös in dem med bakplåtspapper mellan, sedan fick de jäsa lite i rumstemperatur innan de friterades.”