När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1potatis- liten, kokt kall (ca 50 g)
2 dlljust öl- eller vatten
12 gjäst
4 dlvetemjöl special- (240 g)
0,75 tsksalt
8 dlrapsolja- till fritering
1vitlöksklyfta
Pickles
1 dlättiksprit- (12 %)
2 dlströsocker
2,5 dlvatten
1 knippamorötter- (ca 250 g)
10rädisor
Tillbehör
1rödlök
2 dlgräddfil- eller smetana
1 burklyxräkor- (ca 250 g)
1 dllöjrom- eller stenbitsrom
1 krukadill
70 gsalladsmix- späd
svartpeppar- nymald
Gör så här
Skala och finriv potatisen. Värm ölet till 37°. Smula jästen i en bunke, tillsätt ölet och rör ut jästen. Tillsätt mjöl, potatis och salt. Knåda ca 3 min på mjölad arbetsbänk. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Pickles: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna. Skala morötterna. Skär dem i fjärdedelar eller halvera om de är små. Koka i lättsaltat vatten ca 2 min. Ansa och skiva rädisorna tunt. Lägg grönsakerna i lagen, ställ i kylen.
Dela degen i åtta bitar. Kavla ut varje bit på mjölad arbetsbänk och lägg bröden på bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 10 min.
Hetta upp oljan till 170°. Fritera två bröd åt gången, 2–3 min på varje sida. Vänd dem efter halva tiden. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Halvera vitlöksklyftan och gnid den lite lätt över bröden.
Lägg bröden på ett fat. Skala och finhacka rödlöken. Klicka gräddfilen på bröden. Strö över löken. Toppa med räkor, löjrom och dill. Krydda med peppar. Servera med pickles och sallad.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 33 röster)
Langos har sitt ursprung i Ungern och blev en festivalfavorit på 1980-talet.
Matredaktören Petra Pettersson tipsar:
”Man kan förbereda allt fram till friteringen. Jag kavlade ut degbitarna och frös in dem med bakplåtspapper mellan, sedan fick de jäsa lite i rumstemperatur innan de friterades.”