Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör

Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör kräver lite planering. Högrev, lakritssky, märgben, broccolismör och jordärtskockspuré kan göras dagen före.

Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör
Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör
Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 700 ghögrev
  • 4schalottenlökar
  • 1morot
  • 100 grotselleri
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt- + 2 krm
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 3 dlrött vin- fylligt
  • 3 dlvatten
  • 1lagerblad
  • 1,5 tärningarköttbuljong
  • 0,5 tsklakritspulver
  • 1 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Broccolismör

  • 0,25broccolistånd- (à 250 g)
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 mskpersilja- hackad
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 krmsalt

Märgben

  • 4 bitarmärgben- ca 5 cm höga
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Jordärtskockspuré

  • 400 gjordärtskockor
  • 1schalottenlök
  • 0,5 msksmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Stekt salladslök och glaserad steklök

  • 4salladslökar
  • 4steklökar
  • 2 msksmör
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tskhonung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Putsa ­eventuellt köttet. Skala och skär lök, morot och selleri i små bitar.

  2. Bryn köttet hastigt runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg kött och rotfrukter i en gryta. Häll på vin och vatten och tillsätt lagerblad och buljongtärning. Låt koka upp och ställ sedan in grytan i ugnen 6–7 timmar. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 90°.

  3. Broccolismör: Skär broccolin i små bitar och förväll hastigt i kokande lättsaltat vatten. Lyft upp och lägg i iskallt vatten. Låt broccolin rinna av på hushålls­papper. Mixa broccolin med smör, ­persilja, skalad vitlök och salt.

  4. Märgben: Ställ märgbenen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Ställ in benen i ugnen ca 20 min.

  5. Jordärtskockspuré: Skala och koka jordärtskockorna mjuka, 10–15 min. Skala och finhacka ­löken. Fräs den i smör. Mixa jordärtskockorna med lök och grädde. Krydda med salt och peppar.

  6. Lök: Ansa salladslöken. Skala steklöken. Förväll löken i kokande lättsaltat vatten, salladslöken ca 1 minut, steklöken ca 5 min. Lägg löken i iskallt vatten. Häll av vattnet och lägg löken på ett hushållspapper. Stek salladslöken i hälften av smöret. Salta och peppra. Stek steklöken i resten av smöret och ringla över honungen mot slutet.

  7. Lyft upp köttet ur grytan och sila skyn. Tillsätt lakritsen och koka ihop skyn till 2 dl. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Blanda ner redningen i skyn och låt koka upp.

  8. Skär köttet i bitar och lägg det på tallrikar. Lägg jordärtskockspuré, lök och märgben på tallriken. Häll på såsen. Servera jordärtskockspuré och sås som blir över vid sidan om.

Vad tyckte du om receptet?