Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Långkokt högrev med lakritssky, benmärg och broccolismör kräver lite planering. Högrev, lakritssky, märgben, broccolismör och jordärtskockspuré kan göras dagen före.
Sätt ugnen på 125°. Putsa eventuellt köttet. Skala och skär lök, morot och selleri i små bitar.
Bryn köttet hastigt runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg kött och rotfrukter i en gryta. Häll på vin och vatten och tillsätt lagerblad och buljongtärning. Låt koka upp och ställ sedan in grytan i ugnen 6–7 timmar. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 90°.
Broccolismör: Skär broccolin i små bitar och förväll hastigt i kokande lättsaltat vatten. Lyft upp och lägg i iskallt vatten. Låt broccolin rinna av på hushållspapper. Mixa broccolin med smör, persilja, skalad vitlök och salt.
Märgben: Ställ märgbenen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Ställ in benen i ugnen ca 20 min.
Jordärtskockspuré: Skala och koka jordärtskockorna mjuka, 10–15 min. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör. Mixa jordärtskockorna med lök och grädde. Krydda med salt och peppar.
Lök: Ansa salladslöken. Skala steklöken. Förväll löken i kokande lättsaltat vatten, salladslöken ca 1 minut, steklöken ca 5 min. Lägg löken i iskallt vatten. Häll av vattnet och lägg löken på ett hushållspapper. Stek salladslöken i hälften av smöret. Salta och peppra. Stek steklöken i resten av smöret och ringla över honungen mot slutet.
Lyft upp köttet ur grytan och sila skyn. Tillsätt lakritsen och koka ihop skyn till 2 dl. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Blanda ner redningen i skyn och låt koka upp.
Skär köttet i bitar och lägg det på tallrikar. Lägg jordärtskockspuré, lök och märgben på tallriken. Häll på såsen. Servera jordärtskockspuré och sås som blir över vid sidan om.