Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Långjästa surdegsbaguetter med råg

Den långa jäsningen utan knådning gör brödet väldigt lättbakat. Det får en härligt krispig skorpa och stora luftiga hål inuti. Väg gärna alla ingredienser på en köksvåg. Tänk på att degen blir kladdig och rätt lös så använd gärna en degskrapa för att jobba med.

Långjästa surdegsbaguetter med rågLångjästa surdegsbaguetter med rågLångjästa surdegsbaguetter med råg
Långjästa surdegsbaguetter med råg Foto: Helén Pe

Ingredienser

 • 10 gjäst
 • 5 dlvatten
 • 150 gsurdeg- färdig av råg, Kronjäst
 • 0,5 dlolivolja
 • 13 dlvetemjöl special- Eko (ca 780 g) + 1 dl till utbakning
 • 2 tsksalt

Gör så här

 1. Rör ut jästen i det kalla vattnet i en stor bunke. Tillsätt surdeg, olja, mjöl och salt. Rör kraftigt ihop till en kladdig deg i ca 1 min. Täck bunken med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 10 tim.

 2. Skrapa försiktigt ut den lösa och bubbliga degen på en väl -mjölad arbetsbänk, tryck inte ut luften. Strö lite mjöl över degen och dra försiktigt ut till en avlång platta.

 3. Gör ett treslag, dvs vik över ena långsidan mot mitten och därefter den andra långsidan över så att det blir en avlång platta i tre lager, ca 20 x 30 cm, ta hjälp av en degskrapa. Skär plattan i 4 avlånga bitar.

 4. Tvinna varje bit lätt och lägg degbitarna i en mjölad baguetteplåt eller på en plåt med bakplåtspapper. Strö över mjöl och låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250° varmluft eller 275° vanlig ugn.

 5. Sätt in baguetterna mitt i ugnen och sänk ugnsvärmen till 225°. Grädda bröden i 30–35 min tills de har fått fin färg. Låt svalna på -galler.

Vad tyckte du om receptet?