Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på långjäst vörtbröd med tranbär. Ett kryddigt och luftigt vörtbröd med lite jäst och mycket smak.
Steg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen med degkrok i en köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plastfolie ca 2 timmar, gärna där det är lite varmt (24–25°).
Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25°. Rör ut jästen i lite av vätskan och blanda ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 10 min. Täck och jäs ytterligare ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 230° och lägg gärna in en baksten på nedersta falsen.
Dela degen i två bitar och forma den till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbelstorlek, ca 1 timme.
Fös över limporna med hjälp av bakplåtspapperet på bakstenen eller grädda på en plåt ca 40 min, till 98° innertemperatur. Låt bröden kallna på galler.