Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Långjäst vörtbröd med tranbär

Recept på långjäst vörtbröd med tranbär. Ett kryddigt och luftigt vörtbröd med lite jäst och mycket smak.

Långjäst vörtbröd med tranbär
Långjäst vörtbröd med tranbär
Långjäst vörtbröd med tranbär

Steg 1, fördeg, s k poolish

  • 10 gjäst- (drygt 1 tsk)
  • 3 dlvatten- 20°
  • 5 dlvetemjöl special- (300 g)

Steg 2

  • 25 gsmör
  • 3 dlporter- eller julöl, rumsvarmt
  • 15 gjäst
  • 1 dltranbär
  • 0,5 dlrussin- gula
  • 1 påsevörtmix- (90 g)
  • 0,5 dlsirap- mörk
  • 2 tsksalt
  • 5,5 dlrågsikt- (300 g)
  • 3 dlvetemjöl special- (180 g)

Gör så här

  1. Steg 1: Blanda alla ingredienser till fördegen med degkrok i en köksmaskin till en lös smet. Låt den stå täckt med plastfolie ca 2 timmar, gärna där det är lite varmt (24–25°).

  2. Steg 2: Smält smöret och häll på ölet. Värm till 25°. Rör ut jästen i lite av vätskan och blanda ner allt i fördegen. Tillsätt tranbär, russin, vörtmix, sirap, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 10 min. Täck och jäs ytterligare ca 2 timmar.

  3. Sätt ugnen på 230° och lägg gärna in en baksten på nedersta falsen.

  4. Dela degen i två bitar och forma den till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs till dubbelstorlek, ca 1 timme.

  5. Fös över limporna med hjälp av bakplåtspapperet på bakstenen eller grädda på en plåt ca 40 min, till 98° innertemperatur. Låt bröden kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?