Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på långjäst sirapslimpa - en svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs!
Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8–10 timmar.
Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att trycka ut luften och för över degen till två smorda 1-litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk ca 20 min.
Sätt ugnen på 225°. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda ca 40 min, till 96–98° innertemperatur.
Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.