Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Långjäst sirapslimpa

Recept på långjäst sirapslimpa - en svensk klassiker i lite ny tappning. Bara att röra ihop på kvällen och baka på morgonen. Ingen knådning behövs!

Långjäst sirapslimpa
Långjäst sirapslimpa
Långjäst sirapslimpa
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 10 gjäst
  • 6 dlmjölk
  • 6 dlvetemjöl special- (360 g)
  • 8 dlrågsikt- + ca 1 dl till utbakning (440 g + 55 g)
  • 2 dlsirap- mörk
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 tsksalt

Gör så här

  1. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt resterande mjölk, vetemjöl, rågsikt, sirap, tärnat smör och salt. Rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plast­folie och låt jäsa i rumstemperatur 8–10 timmar.

  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Vik ihop kanterna, gärna med en degskrapa, utan att trycka ut luften och för över degen till två smorda 1-litersformar. Strö över rågsikt och låt jäsa under bakduk ca 20 min.

  3. Sätt ugnen på 225°. Skåra toppen på bröden med en vass kniv. Sätt formarna i nedre delen av ­ugnen och sänk ugnsvärmen till 175°. Grädda ca 40 min, till 96–98° innertemperatur.

  4. Låt bröden svalna något innan de tas ur formen och får kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?