Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Långbros leverpastej

Recept på Långbros leverpastej av Fredrik Eriksson. Laga leverpastej från grunden. Ansjovisfilé ger extra umamismak.

Långbros leverpastej
Långbros leverpastej
Långbros leverpastej
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 300 gsvinlever
  • 200 gspäck
  • 0,5gul lök
  • 1 msksmör
  • 1anjovisfilé
  • 1,5 tsksalt
  • 1 mskvetemjöl
  • 1ägg
  • 0,75 dlvispgrädde
  • 1 mskportvin- rött
  • 0,5 tskmejram

Garnering

  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 100 gchampinjoner
  • 2ättiksgurkor
  • 2brysselkål
  • 2 mskgräslök- strimlad

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken. Stek i smör tills den mjuknat. Låt kallna. Mal lever, späck, lök och ansjovis i en köttkvarn. Strö över salt och rör om.

  2. Blanda leverblandningen med siktat mjöl och ägg. Späd med grädden, lite i taget, under omrörning. Blanda i portvin och mejram. Gör ett stekprov och kontrollera kryddningen. Låt smeten stå ca 2 timmar i kylen innan den tillagas.

  3. Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en smord ugnssäker avlång form, ca 1 1/2 liter.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 80° innertemperatur. Låt leverpastejen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.

  5. Garnering: Strimla baconet. Ansa och skiva champinjonerna. Skär gurkan i skivor. Lossa bladen från brysselkålen. Stek bacon och champinjoner tills de fått fin färg. Blanda i gurka och brysselkål och låt svalna.

  6. Garnera pastejen med baconfräs och gräslök.

Vad tyckte du om receptet?

Provkökets tips!

Pastej- och patésmet kan frysas ogräddad. Ta ut den ca 2 dygn före servering och grädda i formar.