Provkökets tips!
Pastej- och patésmet kan frysas ogräddad. Ta ut den ca 2 dygn före servering och grädda i formar.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på Långbros leverpastej av Fredrik Eriksson. Laga leverpastej från grunden. Ansjovisfilé ger extra umamismak.
Skala och grovhacka löken. Stek i smör tills den mjuknat. Låt kallna. Mal lever, späck, lök och ansjovis i en köttkvarn. Strö över salt och rör om.
Blanda leverblandningen med siktat mjöl och ägg. Späd med grädden, lite i taget, under omrörning. Blanda i portvin och mejram. Gör ett stekprov och kontrollera kryddningen. Låt smeten stå ca 2 timmar i kylen innan den tillagas.
Sätt ugnen på 150°. Häll smeten i en smord ugnssäker avlång form, ca 1 1/2 liter.
Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme, till 80° innertemperatur. Låt leverpastejen svalna innan den ställs i kylen och får kallna.
Garnering: Strimla baconet. Ansa och skiva champinjonerna. Skär gurkan i skivor. Lossa bladen från brysselkålen. Stek bacon och champinjoner tills de fått fin färg. Blanda i gurka och brysselkål och låt svalna.
Garnera pastejen med baconfräs och gräslök.
Pastej- och patésmet kan frysas ogräddad. Ta ut den ca 2 dygn före servering och grädda i formar.