Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammytterfilé med Taboulet

Lammytterfilé är benfri kotlett i hel bit.

Lammytterfilé med TabouletLammytterfilé med TabouletLammytterfilé med Taboulet

Ingredienser

  • 500 glammytterfilé
  • 500 glammytterfilé

Marinad

  • 0,5 dlrödvin
  • 0,5 dlolivolja
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • 0,5 mskingefära- färsk och riven
  • 0,5 tsksvartpeppar- grovmald
  • 1 mskkoriander- färsk och hackad
  • 1 mskbladpersilja- hackad
  • 0,5 tsksalt

Taboulet

  • 3,5 dlbulgurvete
  • 1,5 dlpersilja- slätbladig och hackad
  • 1 dlmynta- färsk och hackad
  • 3salladslökar- hackade
  • 2tomater- utan kärnor och hackade
  • 2 mskcitronsaft- pressad
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksvartpeppar- grov
  • 1 tsksalt

Auberginesås

  • 500 gaubergine- halverade på längden
  • 1 tsksalt
  • 1vitlöksklyfta- pressad
  • 1 mskcitronsaft
  • 1 tskolja
  • 0,75 tsksalt
  • 250 gkesella
  • 1 mskmynta- färsk och hackad

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från fett och hinnor.

  2. Blanda samman marinaden och marinera köttet ca 3 timmar.

  3. Grilla köttet 15 minuter. Vänd det under grillningen. Kontrollera innertemperaturen med en köttermometer. Köttet är klart vid 65° innertemperatur. Låt vila en stund innan det skärs upp.

  4. Skär upp i sneda skivor och servera med taboulet, auberginesås, pfeferoni och eventuellt pitabröd.

TABOULET

  1. Detta är en libanesisk rätt. Uttalas ”tabboullé”. Om man inte får tag på bulgur kan kokt couscous användas.

  2. Tillaga bulgurgrynen enligt anvisning på förpackningen.

  3. Blanda de avsvalnade grynen med övriga ingredienser.

AUBERGINESÅS

  1. En sås som är mycket godare än sitt utseende. En klassisk libanesisk mezze, d v s förrätt, god till kokta grönsaker, pitabröd eller som här till grillat kött.

  2. Sätt ugnen på 200°.

  3. Strö salt på snittytorna och låt stå ca 10 minuter.

  4. Skölj bort saltet. Lägg auberginehalvorna på ett ugnssäkert fat med snittytan upp. Ställ dem mitt i ugnen ca 45 minuter tills de blivit mjuka.

  5. Dra bort skinnet och lägg inkråmet i en matberedare tillsammans med vitlök, citronsaft, olja och 3/4 tsk salt. Mixa till en slät kräm.

  6. Blanda med kesella och hackad mynta.

Vad tyckte du om receptet?