Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammytterfilé med potatis och romescosås

Lammytterfilé med örtpotatis och romescosås. En perfekt påskmiddag!

Lammytterfilé med potatis och romescosåsLammytterfilé med potatis och romescosåsLammytterfilé med potatis och romescosås
Foto: Jenny Grimsgård

Ingredienser

  • 1 burkgrillad paprika- (200 g)
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 800 gsmåpotatis- gärna sparrispotatis
  • 1 krukabasilika
  • 500 glammytterfilé
  • 2 krmsalt- + 1 tsk
  • 3 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 dlvatten
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 4 mskolivolja
  • 1fänkålsstånd
  • 80 grucola- eller annan sallad
  • 1 dlmatyoghurt

Romescosås

  • 1 burkgrillad paprika- (200 g)
  • 0,5vitlöksklyfta
  • 1 påsemandelflagor- rostade (50 g)
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 mskolivolja
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • sallad
  • yoghurt- turkisk

Gör så här

  1. Romescosås: Häll av paprikan. Skala och halvera vitlöksklyftan. Mixa paprika, vitlök, mandelflagor, vinäger, olja och salt i en matberedare eller med mixerstav.

  2. Koka potatisen i saltat vatten. Låt den rinna av.

  3. Finhacka basilika och skalad vitlök. Blanda med 2 msk olja, 
2 krm salt och 1 krm peppar. Häll dressingen över potatisen.

  4. Putsa lammfilén fri från hinnor. Krydda den runt om med 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  5. Stek köttet i 2 msk olja 6–8 min. Tillsätt 
vattnet, lägg på ett lock och efterstek 10 min 
(innertemperatur 58–60° för rosa kött).

  6. Ansa och skiva fänkålen tunt med kniv eller på mandolin. Lägg den i iskallt vatten ca 5 min så att den blir krispig. Häll av och blanda med rucolan.

  7. Skär lammet i tunna skivor. Servera med örtpotatis, romescosås, sallad och en klick yoghurt.

Vad tyckte du om receptet?