Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky är riktig vårmat. Plocka de späda nässelskotten med handskar på och med sax.

Lammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlökskyLammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlökskyLammytterfilé med nässelkroketter och schalottenlöksky
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 glammytterfilé
  • 1 mskrosmarin
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Nässelkroketter

  • 50 gnässlor
  • 600 gpotatis- av mjölig sort
  • 75 gprästost
  • 1ägg- + 1
  • 0,75 dlvetemjöl- + 1 dl
  • 1 tsksalt
  • 1,5 dlströbröd
  • 1 lrapsolja

Sky

  • 2bananschalottenlökar
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 2 dlvatten
  • 1 dlrött vin
  • 1,5 mskschalottenlöksfond- brynt konc

Tillbehör

  • haricots verts

Gör så här

  1. Kroketter: Förväll nässlorna i vatten ca 2 min. Häll bort vattnet och upprepa ytterligare 2 gånger. Spola av nässlorna med kallt vatten och låt rinna av. Finhacka nässlorna.

  2. Skala och skär potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Riv osten. Blanda potatisen med nässlor, ost, 1 ägg och 3/4 dl mjöl. Krydda med salt.

  3. Lägg potatissmeten i en spritspåse utan tyll. Spritsa ut längder på en mjölad skärbräda. Ställ längderna i kylen ca 1 timme.

  4. Skär potatislängderna i ca 4 cm långa bitar. Vispa upp 1 ägg i en djup tallrik. Lägg 1 dl mjöl i en annan tallrik och lägg ströbrödet på en tredje. Doppa potatisbitarna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd.

  5. Finhacka rosmarinen. Gnid in rosmarin, salt och peppar i lammköttet. Grilla det direkt runtom ca 2 min på varje sida och sedan indirekt ca 5 min. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  6. Sky: Skala och finskiva löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Häll på vatten, vin och fond. Låt koka utan lock ca 5 min. Mixa skyn slät med mixerstav och vispa i 1 msk smör.

  7. Hetta upp oljan till 180°. Fritera kroketterna, några i taget, tills de fått fin färg. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  8. Servera lammytterfilén med nyfriterade kroketter, lökssky och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?