Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammterrine  

Lammterrine passar på påskbordet. Köp en liten skiva lammstek och koka till terrinen. Lamm, valnötter och chèvreost – kan det bli annat än gott?

Lammterrine  Lammterrine  Lammterrine  
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 375 glammfärs
  • 1 tsksalt
  • 100 glammkött- kokt, magert
  • 100 gbacon
  • 50 gvalnötter
  • 0,5gul lök- liten
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 kvistbladpersilja
  • 1 kvistbasilika
  • 2soltorkade tomater- marinerade
  • 0,5röd paprika- rostad
  • 1ägg
  • 1,25 dlvispgrädde
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Chèvrecrème

  • 150 gchèvreost
  • 2 dlcrème fraiche
  • 2 krmsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 300 gmorötter- späda
  • 1 knippagrön sparris- (250 g)
  • 1 knippasalladslök- (125 g)
  • 50 gsockerbönor

Garnering

  • 1 dlchèvrecrème
  • körvel

Gör så här

  1. Börja med att blanda färsen med salt. Låt stå i kylen ca 2 timmar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Skala och lök och vitlök. Mixa lök, vitlök, örter, tomater och paprika i en matberedare till en slät smet.

  3. Tärna det kokta lammköttet och bacon. Grovhacka valnötterna. Blanda färsen med löksmeten, lammkött, bacon, nötter, ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. Gör gärna ett stekprov för att kontrollera kryddningen. Forma färsen till en limpa och lägg den i en smord ugnssäker form.

  4. Tillaga mitt i ugnen till 64° innertemperatur, beräkna ca 1 timme. 5. Crème: Skär bort kanterna på osten och riv den på rivjärn. Vispa ost och crème fraiche slätt med  ballongvisp. Krydda med salt och peppar.

  5. Ansa och halvera morötterna. Ansa sparrisen och bryt av den   nedre delen. Ansa och halvera ­salladslöken. Koka grönsakerna i lättsaltat vatten, morötter 5 min, sparris 3 min, lök och sockerbönor 2 min. Skär sparris och socker­bönor i bitar på snedden.

  6. Klappa in örterna i rullen och lägg den på primörerna. Garnera med chèvrecrème och körvel.

Vad tyckte du om receptet?

Foto: Joel Wåreus