Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammstek med vitlök och rosmarin

Bjud på en saftig vitlöksdoftande lammstek med ben. Citron och rosmarin ger massor av arom och örtighet. Servera tillsammans med ett par goda tillbehör. Lammsteken steks direkt på ugnsgallret och får fin stekyta runtom. Skyn samlas upp i en form under steken. Steken kan förberedas och kryddas i god tid och förvaras i kyl. Låt den ligga framme någon timme så att den blir rumstempererad innan den sätts in i ugnen.

Lammstek med vitlök och rosmarin
Lammstek med vitlök och rosmarin
Lammstek med vitlök och rosmarin
Lammstek – så lagar du den steg för steg. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2,5 kglammstek- med ben
  • 1 msksalt
  • 1 tsknymald svartpeppar
  • 1citron
  • 3 mskolivolja
  • 10vitlöksklyftor
  • 5 kvistarrosmarin

Sky

  • 3gula lökar
  • 3morötter
  • 2palsternackor
  • 1selleristjälk
  • 2lagerblad
  • 3 kvistarrosmarin
  • 34 kvistarpersilja
  • 2 dltorrt vitt vin
  • 2 dlvatten
  • 1 mskjapansk soja
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • potatis- ugnsrostad eller potatisgratäng
  • grönsaker- t ex bönor eller sparris
  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär loss senorna och köttet högst upp på steken för att få benet rent högst upp. Skär rutor i fettkappan och hinnor. Krydda runtom med salt och peppar. Halvera citronen. Gnid in steken med citronhalvorna och smörj den runtom med olja.

  2. Skala vitlöken. Skär 10 hål i steken fördelade jämnt runtom. Tryck in vitlök och rosmarin i hålen. Skala lök, morötter och palsternackor. Lägg dem i en ugnssäker form med stjälkselleri, lagerblad, rosmarinkvistar och persiljekvistar. Häll på vin.

  3. Ställ formen med lök och rotsaker på en plåt i nedre delen av ugnen. Sätt ugnsgallret över och lägg lammsteken på gallret. Ugnsstek i 225° i ca 30 min. Sänk därefter ugnstemperaturen till 170°. På så vis får köttet en fin yta och blir jämnare tillagat. Sätt in en termometer och ugnsstek till 70° innertemperatur för ett genomstekt, lätt rosa kött. Kontrollera formen med lök och rotsaker till skyn så att det inte bränner fast. Fyll eventuellt på med lite vatten.

  4. Ta ut steken och låt den vila 20 min. Häll över lök och rotsaker med skyn i en kastrull och tillsätt vatten och soja. Koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Sila av skyn från rotsakerna, håll dem varma till servering. Ös av det mesta av fettet från skyn. Häll tillbaka skyn i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn och koka upp under omrörning. Tranchera steken med en vass kniv. Servera med skyn och tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?

Temperatur för lammstek med ben:

64°–66° rosa kött med rosa/rött inne vid benet

70°–72° genomstekt med lite rosa inne vid benet

75°–78° helt genomstekt

Kökstipset: Kött över? Skär loss allt kött från benet. Skär bort fett och skär köttet i mindre bitar. Köttet är jättebra att använda till kebabkött eller på pizza. Det kan frysas. Stek i smör och krydda med taco- eller kebabkrydda.

Läs också: