tillagning: 40 minuter i ugn: 2 timmar Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 0 · 0 röster)
Bjud på en saftig vitlöksdoftande lammstek med ben. Citron och rosmarin ger massor av arom och örtighet. Servera tillsammans med ett par goda tillbehör. Lammsteken steks direkt på ugnsgallret och får fin stekyta runtom. Skyn samlas upp i en form under steken. Steken kan förberedas och kryddas i god tid och förvaras i kyl. Låt den ligga framme någon timme så att den blir rumstempererad innan den sätts in i ugnen.
Lammstek – så lagar du den steg för steg.Foto: Per Ranung
(Betyg: 0 · 0 röster)
Ingredienser
6–8personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2,5 kglammstek- med ben
1 msksalt
1 tsknymald svartpeppar
1citron
3 mskolivolja
10vitlöksklyftor
5 kvistarrosmarin
Sky
3gula lökar
3morötter
2palsternackor
1selleristjälk
2lagerblad
3 kvistarrosmarin
3 – 4 kvistarpersilja
2 dltorrt vitt vin
2 dlvatten
1 mskjapansk soja
1 mskmajsstärkelse (Maizena)
2 krmnymald svartpeppar
Tillbehör
potatis- ugnsrostad eller potatisgratäng
grönsaker- t ex bönor eller sparris
sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär loss senorna och köttet högst upp på steken för att få benet rent högst upp. Skär rutor i fettkappan och hinnor. Krydda runtom med salt och peppar. Halvera citronen. Gnid in steken med citronhalvorna och smörj den runtom med olja.
Skala vitlöken. Skär 10 hål i steken fördelade jämnt runtom. Tryck in vitlök och rosmarin i hålen. Skala lök, morötter och palsternackor. Lägg dem i en ugnssäker form med stjälkselleri, lagerblad, rosmarinkvistar och persiljekvistar. Häll på vin.
Ställ formen med lök och rotsaker på en plåt i nedre delen av ugnen. Sätt ugnsgallret över och lägg lammsteken på gallret. Ugnsstek i 225° i ca 30 min. Sänk därefter ugnstemperaturen till 170°. På så vis får köttet en fin yta och blir jämnare tillagat. Sätt in en termometer och ugnsstek till 70° innertemperatur för ett genomstekt, lätt rosa kött. Kontrollera formen med lök och rotsaker till skyn så att det inte bränner fast. Fyll eventuellt på med lite vatten.
Ta ut steken och låt den vila 20 min. Häll över lök och rotsaker med skyn i en kastrull och tillsätt vatten och soja. Koka upp och låt sjuda i ca 5 min. Sila av skyn från rotsakerna, håll dem varma till servering. Ös av det mesta av fettet från skyn. Häll tillbaka skyn i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn och koka upp under omrörning. Tranchera steken med en vass kniv. Servera med skyn och tillbehör.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 0 · 0 röster)
Temperatur för lammstek med ben:
64°–66° rosa kött med rosa/rött inne vid benet
70°–72° genomstekt med lite rosa inne vid benet
75°–78° helt genomstekt
Kökstipset: Kött över? Skär loss allt kött från benet. Skär bort fett och skär köttet i mindre bitar. Köttet är jättebra att använda till kebabkött eller på pizza. Det kan frysas. Stek i smör och krydda med taco- eller kebabkrydda.