Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammstek med senapssås, bacon och kantareller

Recept på lammstek med senapssås, bacon och kantareller. Sås och kål kan förberedas och bara värmas. Lammstek och potatis smakar godast nystekt.

Mattias Larsson
Lammstek med senapssås, bacon och kantareller
Lammstek med senapssås, bacon och kantareller
Lammstek med senapssås, bacon och kantareller
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1lammstek- (800 g) urbenad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- grovmald
  • 1 mskolivolja
  • 1 msksmör
  • 6 kvistartimjan

Potatis

  • 600 gmandelpotatisar- små
  • 1 tsksalt
  • 1 mskolivolja

Sås

  • 200 gkantareller
  • 2schalottenlökar
  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 1 mskolivolja
  • 2 krmsalt
  • 1 dlrött vin
  • 2 dlvatten
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 tsktimjan- hackad
  • 2 msksenap- skånsk

Vitkål

  • 400 gvitkål
  • 2 msksmör
  • 2 mskhonung
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Krydda lammsteken med salt och peppar. Bryn den runt om i olja och smör. Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.

  2. Potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.

  3. Senapssås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca  3 min.

  4. Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.

  5. Vitkål: Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Stek vitkålen i smör, ca 1 minut. Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.

  6. Servera lammet  med sås, potatis och vitkål.

Vad tyckte du om receptet?