Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammstek i ugn med rosmarin och parmesan

Recept på lammstek i ugn under rosmarin- och parmesantäcke med klyftpotatis. Lamm är en tacksam råvara med härlig, mustig smak. Be att få lammsteken sågad i drygt 2 cm tjocka skivor.

Lammstek i ugn med rosmarin och parmesan
Lammstek i ugn med rosmarin och parmesan
Lammstek i ugn med rosmarin och parmesan

Ingredienser

  • 2 kglammstek- skivad, med ben
  • 2 kgpotatis- fast
  • 1 dlströbröd
  • 2 dlparmesan- riven
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 2 mskrosmarin- färsk och hackad
  • 1,5 dlolivolja
  • 2vitlöksklyftor- stora
  • 4 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i fyra klyftor vardera.

  2. Blanda ströbröd, parmesanost, persilja och rosmarin i en bunke.

  3. Olja in en långpanna med olivolja. Pressa i vitlöken. Lägg i potatisen. Strö över salt och rör om.

  4. Salta och peppra köttet på båda sidor. Lägg köttet ovanpå potatisen.

  5. Strö brödblandningen över. Ringla över 1/2 dl olivolja.

  6. Ugnsbaka i mitten av ugnen 1-1 1/2 timme. Rör runt efter 1 timme. Sätt på grillen några minuter mot slutet. Passa noga.

  7. Den som vill kan naturligtvis servera en lätt skysås som extra tillbehör.

Vad tyckte du om receptet?

Bena ur lammstek

Lammstek säljs ofta urbenad, men det finns tillfällen när man vill bena ur själv. Det är inte svårt alls, fast det är viktigt att ha rätt kniv. Den ska vara böjlig, vass och kännas stadig i handen. Det är också viktigt att arbeta lugnt och inte ha bråttom.

Här kan du läsa mer om hur man benar ur en lammstek.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!