Recept på lammstek i ugn under rosmarin- och parmesantäcke med klyftpotatis. Lamm är en tacksam råvara med härlig, mustig smak. Be att få lammsteken sågad i drygt 2 cm tjocka skivor.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2 kglammstek- skivad, med ben
2 kgpotatis- fast
1 dlströbröd
2 dlparmesan- riven
1 dlpersilja- hackad
2 mskrosmarin- färsk och hackad
1,5 dlolivolja
2vitlöksklyftor- stora
4 tsksalt
0,5 tsksvartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i fyra klyftor vardera.
Blanda ströbröd, parmesanost, persilja och rosmarin i en bunke.
Olja in en långpanna med olivolja. Pressa i vitlöken. Lägg i potatisen. Strö över salt och rör om.
Salta och peppra köttet på båda sidor. Lägg köttet ovanpå potatisen.
Strö brödblandningen över. Ringla över 1/2 dl olivolja.
Ugnsbaka i mitten av ugnen 1-1 1/2 timme. Rör runt efter 1 timme. Sätt på grillen några minuter mot slutet. Passa noga.
Den som vill kan naturligtvis servera en lätt skysås som extra tillbehör.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,9 · 92 röster)
Bena ur lammstek
Lammstek säljs ofta urbenad, men det finns tillfällen när man vill bena ur själv. Det är inte svårt alls, fast det är viktigt att ha rätt kniv. Den ska vara böjlig, vass och kännas stadig i handen. Det är också viktigt att arbeta lugnt och inte ha bråttom.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!