Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukter

Recept på lammstek. Här hamnar vitlöken i såsen och torkade aprikoser får ta deras plats i lammsteken.

Lammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukterLammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukterLammstek med aprikoser och rosmarin, rostad vitlökssås och rostade rotfrukter
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 1lammstek- med ben (ca 3 kilo)
  • 10aprikoser- torkade
  • 1 msksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1 mskrapsolja
  • 4vitlöksklyftor
  • 1citron
  • 5rosmarin- kvistar
  • 3 mskpersilja- grovt hackad
  • 2 mskhonung- flytande
  • 2 mskrapsolja

Sås

  • 10vitlöksklyftor
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlvatten
  • 4 dlcrème fraiche
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Rostade rotfrukter

  • 4potatisar- (350 g)
  • 3gulbetor
  • 3morötter- gula eller orange
  • 3palsternackor
  • 2lökar- gula
  • 3 mskrapsolja
  • 1 msksalt

Gör så här

  1. Be att få lammsteken styckad i 2 bitar rakt över benet i butiken, då får den lättare plats i formen. Sätt ugnen på 175°. Skär små snitt i köttet och peta in aprikoserna. Salta och peppra runt om. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form.

  2. Stek i nedre delen av ugnen ca 20 min. Sänk värmen till 125° och stek vidare till 70° innertemperatur, beräkna 2 1/2-3 timmar.

  3. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Repa bladen från rosmarinen och hacka dem. Blanda vitlök, citronskal och -saft, rosmarin, persilja, honung och 2 msk olja. Häll blandningen över lammsteken när ca 15 min återstår av tillagningstiden. Låt köttet vila ca 10 min innan det skärs i skivor.

  4. Rotfrukter: Höj ugnsvärmen till 250°. Skala och skär rotfrukter och lök i klyftor. Lägg dem på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta rotfrukterna mitt i ugnen ca 20 min, rör om några gånger under tiden.

  5. Sås: Skala vitlöksklyftorna. Rosta dem i olja i en stekpanna tills de mjuknat och fått fin färg. Vispa ur långpannan som lammet stekts i med vatten. Sila över skyn i en kastrull. Tillsätt vitlöken och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

  6. Servera lammsteken med sås, rotfrukter och sparrissallad.

Vad tyckte du om receptet?