Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis

Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis är en smakrik rulle på en bädd av pumpapuré.

Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis
Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis
Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 600 glammbringa- urbenad
  • 4vitlöksklyftor
  • 4 mskörter- t ex rosmarin, timjan, hackade
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald + 1 krm
  • 2 msksmör
  • 1 lvatten
  • 0,5 dlkalvfond- konc

Rödvinssås

  • 2schalottenlökar
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 3 dlrött vin
  • 3 dlsky- från lammköttet
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Pumpapuré

  • 1butternutpumpa- (800 g)
  • 4 mskvispgrädde
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald

Råstekt potatis

  • 500 gpotatis
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 msksmör
  • 1 mskörter- t ex rosmarin och persilja, hackade
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Rostat vitlökssmör

  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskrapsolja
  • 50 gsmör
  • 0,5citron

Garnering

  • örter- t ex, rölleka, timjan, rosmarin, färska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Lägg lammbringan på en skärbräda med köttsidan uppåt. Skala och finhacka vitlöken. Strö över vitlök och örter på köttet och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rulla ihop köttet till en rulle och bind ihop det med  ett steksnöre.

  2. Stek rullen runtom i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg rullen i en gryta och häll på vatten och fond. Sätt på locket och sätt in grytan mitt i ugnen. Tillaga 3-3 1/2 timmar, köttets innertemperatur ska vara 72°.

  3. Ta upp köttet och låt skyn kallna, (kyl den snabbt i isvatten). Ta bort fettkakan som bildats och sila skyn. Skär köttet i skivor.

  4. Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll över vin. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt sky och vinäger och låt koka tills ca 2 dl återstår. Vispa i 1 msk smör.  Krydda med salt och peppar och sila såsen.

  5. Pumpapuré: Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min.  Häll av allt vatten från pumpabitarna och mixa dem med mixerstav. Tillsätt grädde och smör. Krydda med salt och peppar.

  6. Råstekt potatis: Skala och hyvla potatisen tunt på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Stek potatisen i smör på medelhög värme tills den börjar få färg på båda sidorna, vänd då och då. Tillsätt vitlök och örter mot slutet. Krydda med salt och peppar.

  7. Rostat vitlökssmör: Skala och skiva vitlöken. Lägg skivorna i en kastrull med olja och rosta på medelhög värme. Tillsätt smöret och smält det. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smöret.

  8. Lägg upp pumpuré på tallrikar. Lägg på ett par skivor av lammrullen och skeda över lite av vitlökssmöret. Servera råstekt potatis och rödvinssås till. Garnera med färska örter.

Vad tyckte du om receptet?