Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lammrulle med örter, pumpapuré, rostat vitlökssmör och råstekt potatis är en smakrik rulle på en bädd av pumpapuré.
Sätt ugnen på 150°. Lägg lammbringan på en skärbräda med köttsidan uppåt. Skala och finhacka vitlöken. Strö över vitlök och örter på köttet och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rulla ihop köttet till en rulle och bind ihop det med ett steksnöre.
Stek rullen runtom i smör i en stekpanna. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar. Lägg rullen i en gryta och häll på vatten och fond. Sätt på locket och sätt in grytan mitt i ugnen. Tillaga 3-3 1/2 timmar, köttets innertemperatur ska vara 72°.
Ta upp köttet och låt skyn kallna, (kyl den snabbt i isvatten). Ta bort fettkakan som bildats och sila skyn. Skär köttet i skivor.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll över vin. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt sky och vinäger och låt koka tills ca 2 dl återstår. Vispa i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar och sila såsen.
Pumpapuré: Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar. Koka bitarna mjuka i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av allt vatten från pumpabitarna och mixa dem med mixerstav. Tillsätt grädde och smör. Krydda med salt och peppar.
Råstekt potatis: Skala och hyvla potatisen tunt på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Stek potatisen i smör på medelhög värme tills den börjar få färg på båda sidorna, vänd då och då. Tillsätt vitlök och örter mot slutet. Krydda med salt och peppar.
Rostat vitlökssmör: Skala och skiva vitlöken. Lägg skivorna i en kastrull med olja och rosta på medelhög värme. Tillsätt smöret och smält det. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner det i smöret.
Lägg upp pumpuré på tallrikar. Lägg på ett par skivor av lammrullen och skeda över lite av vitlökssmöret. Servera råstekt potatis och rödvinssås till. Garnera med färska örter.