Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lammrostbiff med potatisgratäng, sotad picklad lök, chèvre och lammsky är riktig festmat. Den sotade löken ska läggas i varm ättikslag för att få extra god smak.
Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Skala och pressa ner vitlöken i grädden. Krydda med salt och peppar. Häll grädden över potatisen och strö över osten.
Tillaga gratängen mitt i ugnen ca 45 min, tills potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg. Ta ut, täck med aluminiumfolie och låt vila till servering.
Picklad lök: Skala och halvera löken. Hetta upp en torr panna. Stek löken med snittytan nedåt ca 15 sekunder. Pressa ner den i pannan med en stekpanna så att den får rejält med färg. Koka upp vatten, socker och ättika tills sockret lösts upp. Lägg löken i den varma lagen. Låt stå till servering.
Sänk ugnsvärmen till 150°. Krydda köttet med salt och peppar. Stek det i olja ca 1 1/2 minut. Tillsätt smör, vitlöksklyftor med skal och timjan och ös ca 5 min så att lammet blir brynt runt om. Lägg köttet i en ugnssäker form, häll över stekfettet och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna 15–20 min. Låt köttet vila på skärbrädan ca 15 min.
Lammsky: Ta upp och släng bort vitlök och timjan från stekpannan. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk smör. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt fond och rosmarin och koka ner tills ca 2 1/2 dl återstår. Sila såsen och vispa i 2 msk smör.
Ansa och koka haricots vertsen i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Skala och finhacka löken. Fräs lök och bönor i smör 2–3 min.
Skär köttet i skivor. Fördela bönorna på tallrikar och lägg på köttet. Smula över chèvren och garnera med picklad lök och rosmarin. Ringla sås vid sidan om och servera med potatisgratäng.
potatis
Foto: Per Ranung
Lammrostbiff med potatisgratäng, sotad picklad lök, chèvre och lammsky