Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rostbiff av lamm serverad med ljummen sallad och pesto. En lättlagad rätt där grönsaker och pesto kan förberedas några timmar före servering.
Sätt ugnen på 225°. Putsa stekarna och bind upp köttet med steksnöre om det behövs. Finhacka rosmarinen. Gnid in köttet med rosmarin. Bryn köttet runtom i olja i en het stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form.
Mandelpesto: Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Skala vitlöken. Repa bladen från basilikan. Mixa citronskal, vitlök, basilikablad, mandel, ost, olja och rucola i en matberedare. Krydda med salt och peppar.
Ljummen sallad: Skala, halvera och skär morötterna i bitar. Skär tomaterna i stora klyftor. Lägg morötter och tomater på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta mitt i ugnen 25–30 min.
Spola av bönor eller linser med kallt vatten och låt rinna av. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Skala och finhacka vitlöken. Hacka rosmarinen. Blanda bönorna med citronskal, citronsaft, vitlök, rosmarin och 2 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
Ta ut morötter och tomater. Sänk ugnsvärmen till 150°. Tillaga köttet mitt i ugnen tills köttets innertemperatur är 58–60°, då är köttet rosa. Ta ut och låt vila ca 15 min.
Blanda morötter och tomater med spenat och bönblandningen. Fördela salladen på ett stort fat. Skär köttet i skivor och lägg det på grönsakerna. Garnera med örter och citron och servera med mandelpesto.