Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammrostbiff med kantarellkroketter och silverlök

Lyxig huvudrätt av Årets Kock 2017; Johan Backeus. Den som inte får tag på lammrostbiff kan välja lammfilé eller entrecôte istället. Tänk då på att anpassa tillagningstiden. 

Lammrostbiff med kantarellkroketter och silverlökLammrostbiff med kantarellkroketter och silverlökLammrostbiff med kantarellkroketter och silverlök
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1,4 kglammrostbiff
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- nymald
  • 1schalottenlök
  • 2tomater
  • 0,5 dlrapsolja
  • 5 kvistartimjan
  • 2vitlöksklyftor
  • 100 gsmör- + 1 msk
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 5,5 dlvatten
  • 0,5 dlkalvfond- konc

Kroketter

  • 1 kgmandelpotatis
  • 150 gkantareller- gula
  • 2schalottenlökar
  • 50 gsmör
  • 2 mskchampagnevinäger
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 2äggulor
  • 1 dlvetemjöl
  • 2ägg
  • 4 dlpanko- (japanskt ströbröd)
  • 1 lrapsolja

Broccolipuré och silverlökar

  • 500 gbroccoli
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt- +0,5 tsk
  • 3silverlökar
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskolivolja
  • 2 mskchampagnevinäger

Kantareller, brysselkål

  • 200 gkantareller
  • 50 gsmör
  • 1 tsksalt
  • 20brysselkål

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Kroketter: Skala och koka potatisen mjuk. Ansa och hacka svampen. Skala och finhacka löken. Stek kantareller och lök gyllene i smör. Tillsätt vinägern och låt den koka in. Krydda med 1 tsk salt.

  2. Låt potatisen rinna av. Pressa den genom en potatispress. Blanda potatisen med kantarellblandningen, 1 tsk salt och äggulor Rulla smeten till små bollar. Rulla bollarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i panko.

  3. Lammrostbiff: Krydda lammrostbiffen med salt och peppar. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna.

  4. Stek köttet gyllene i olja. Lägg i timjan, vitlök och 100 g smör och ös köttet ca 1 minut. Ta upp köttet och lägg det i en ugnssäker form.

  5. Lägg lök och tomat i stekpannan och stek tills det är gyllene. Tillsätt vinet och låt koka ca 10 min. Tillsätt vatten och fond och låt koka ihop tills hälften återstår. Sila skyn.

  6. Broccolipuré: Koka broccolin mjuk i vatten. Sila bort vattnet och tillsätt grädde och crème fraiche. Låt sjuda till krämig konsistens. Mixa slätt i en mixer. Tillsätt citronsaften. Krydda med 1 tsk salt.

  7. Silverlök: Sätt ugnen på 125°. Halvera silverlöken och krydda snittytan med 1/2 tsk salt och peppar. Ringla över olja och vinäger. Lägg lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt och tillaga mitt i ugnen tills de blir mjuka. ”Ploppa” sedan ut varje löklager.

  8. Tillaga lammrostbiffen mitt i ugnen till 56 ° innertemperatur, beräkna ca 40 min.

  9. Kantareller: Ansa kantarellerna. Bryn smöret och stek svampen gyllene. Krydda med salt.

  10. Plocka av de yttre bladen från brysselkålen. Halvera kålen. Koka upp vatten och sjud brysselkålshalvorna ca 30 sekunder. Lägg i bladen och låt sjuda ytterligare 30 sekunder. Sila av vattnet och lägg kålen i kallt vatten.

  11. Hetta upp oljan till 180° och fritera kroketterna gyllene. Ta upp dem med hålslev. Värm skyn och vispa i 1 msk smör.

  12. Skär köttet i tunna skivor och lägg på tallrikar. Värm broccolipurén och spritsa den på tallrikarna. Toppa med brysselkål, lök, svamp och persilja. Servera med kroketter och sky.

Vad tyckte du om receptet?