Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammrostbiff med citronsky och mandelpotatispuré

Lammrostbiff med citron- och löksky och mandelpotatispuré går ganska snabbt att tillaga. Lökskyn har smak av timjan och citron.

Lammrostbiff med citronsky och mandelpotatispuréLammrostbiff med citronsky och mandelpotatispuréLammrostbiff med citronsky och mandelpotatispuré
Lammrostbiff med citronsky. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 glammrostbiff
  • 1 tsktimjan- eller 4 kvistar färsk timjan
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1schalottenlök
  • 2 msksmör
  • 4vitlöksklyftor
  • 1 dlvatten
  • 1 mskschalottenlöksfond- brynt konc, Bong
  • 2 tskcitron- pressad

Potatispuré

  • 800 gmandelpotatis
  • 50 gsmör
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 250 gharicots verts
  • 150 gsvarta linser- kokta
  • 1 mskolivolja

Gör så här

  1. Potatispuré: Koka potatisen mjuk ca 15 min. Skala potatisen och stöt den med en potatisstöt. Smält smöret och häll i mjölken så att den blir varm. Häll mjölken över potatisen och vispa till ett luftigt mos. Krydda med salt och peppar.

  2. Sätt ugnen på 175°. Krydda köttet med timjan, salt och peppar. Skala och skiva schalottenlöken. Bryn köttet runt om i smör  med vitlöksklyftor och schalottenlök i en stekpanna som tål att stå i ugnen. Sätt i en termometer i köttet. Tillaga mitt i ugnen till 60° innertemperatur, beräkna ca 20 min.

  3. Lägg köttet på en skärbräda för att vila. Vispa ner vatten, fond och citron i stekpannan.

  4. Koka bönorna i lättsaltat vatten ca 4 min. Häll av och blanda bönorna med linser och olja. Skär upp köttet och servera med potatispuré, bönor och löksky.

Vad tyckte du om receptet?