Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lammracks serverade med potatisgratäng. Vänta med att blanda ner örterna i skyn innan den precis ska hällas över köttet. Syran från vinet gör örterna gråa om de får vara i en längre stund.
Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runtom i 2 msk smör i en stekpanna. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer.
Skala och skär morötterna i stavar. Blanda dem med 1 msk smör och 1 tsk salt. Lägg morötterna bredvid köttet på plåten.
Gratäng: Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla fänkålen. Stek fänkålen i smör under omrörning i ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt. Skala och krossa vitlöken. Varva potatis, fänkål och vitlök i en ugnssäker form. Krydda med 1 msk salt mellan varven. Häll över grädde och mjölk. Ställ formen bredvid kött och morötter på plåten.
Sätt in kött, morötter och potatisgratäng mitt i ugnen och tillaga tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 25 min. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 min.
Höj ugnstemperaturen till 250°. Tillaga morötter och gratäng i 15–20 min tills de har fått fin färg.
Örtsky: Koka vin, vatten, fond och lagerblad i en kastrull i ca 5 min. Hacka timjan och persilja. Kasta bort lagerbladet. Blanda ner örter och smör i skyn.
Skär köttet i kotletter. Häll örtskyn över kotletterna. Blanda morötterna med rucola.
Servera köttet med örtsky, morötter och gratäng.
Läs också: