Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammracks med ­­­potatis- och fänkålsgratäng och örtsky

Recept på lammracks serverade med potatisgratäng. Vänta med att blanda ner örterna i skyn innan den precis ska hällas över köttet. Syran från vinet gör örterna gråa om de får vara i en längre stund.

Lammracks med ­­­potatis- och fänkålsgratäng och örtsky
Lammracks med ­­­potatis- och fänkålsgratäng och örtsky
Lammracks med ­­­potatis- och fänkålsgratäng och örtsky
Lammracks med ­­­potatis- och fänkålsgratäng Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 kglammracks
  • 2 msksmör- + 1 msk
  • 2 tsksalt- + 1 tsk
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 500 gmorötter- i olika färger
  • 75 grucola

Ingredienser

  • 1,5 kgpotatis- mjölig sort
  • 2fänkålsstånd
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt- + 1 msk
  • 4vitlöksklyftor
  • 6 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk

Örtsky

  • 2 dltorrt vitt vin
  • 2 dlvatten
  • 0,5 dlkonc kalvfond
  • 1lagerblad
  • 1 krukatimjan
  • 1 krukabladpersilja
  • 1 msksmör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Bryn köttet runtom i 2 msk smör i en stekpanna. Krydda med 2 tsk salt och peppar. Lägg köttet på en plåt med bakplåtspapper. Stick i en köttermometer.

  2. Skala och skär morötterna i stavar. Blanda dem med 1 msk smör och 1 tsk salt. Lägg morötterna bredvid köttet på plåten.

  3. Gratäng: Skala och skär potatisen i skivor. Ansa och strimla fänkålen. Stek fänkålen i smör under omrörning i ca 5 min. Krydda med 1 tsk salt. Skala och krossa vitlöken. Varva potatis, fänkål och vitlök i en ugnssäker form. Krydda med 1 msk salt mellan varven. Häll över grädde och mjölk. Ställ formen bredvid kött och morötter på plåten.

  4. Sätt in kött, morötter och potatis­gratäng mitt i ugnen och tillaga tills köttets innertemperatur är 56°, beräkna ca 25 min. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 min.

  5. Höj ugnstemperaturen till 250°. ­Tillaga morötter och gratäng i 15–20 min tills de har fått fin färg.

  6. Örtsky: Koka vin, vatten, fond och lagerblad i en kastrull i ca 5 min. Hacka timjan och persilja. Kasta bort lagerbladet. Blanda ner örter och smör i skyn.

  7. Skär köttet i kotletter. Häll örtskyn över kotletterna. Blanda morötterna med rucola.

  8. Servera köttet med örtsky, morötter och gratäng.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: