Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lammrack med örtsky, getost- och potatisgratäng och bakade tomater. Allt lagas i ugnen, så med lite planering fixar du det lätt. Getostgratäng och tomater tillagas dessutom samtidigt, så se till att välja formar som får plats bredvid varandra.
Lammracks: Sätt ugnen på 225°. Rumstemperera köttet och krydda med salt och peppar. Stek det runtom i stekpanna ca 3 min. Sätt in köttet mitt i ugnen. Tillaga ca 10 min, tills innertemperaturen på köttet är ca 58°. Låt köttet vila under smörgåspapper tills gratäng och tomater är färdiga.
Häll vattnet i stekpannan. Sila ner skyn i en kastrull och blanda med vin och fond. Låt sjuda ca 5 min. Blanda i örterna och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp.
Gratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Koka upp grädde, mjölk och vitlök i en kastrull. Smula ner osten och rör tills den har smält. Krydda med salt och peppar. Lägg i potatisen och låt koka ca 10 min. Häll över blandningen i en avlång ugnssäker form. Strö över ost. Ställ formen mitt i ugnen.
Tomater: Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och lägg på rosmarin. Strö på salt och peppar. Ställ -formen bredvid gratängen och tillaga gratäng och tomater ca 15 min.
Skär upp köttet till kotletter och servera med örtskyn, gratäng, tomater och sallad.