Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammrack med örtsky, potatisgratäng och bakade tomater

Recept på lammrack med örtsky, getost- och potatisgratäng och bakade tomater. Allt lagas i ugnen, så med lite planering fixar du det lätt. Getostgratäng och tomater tillagas dessutom samtidigt, så se till att välja formar som får plats bredvid varandra.

Lammrack med örtsky, potatisgratäng och bakade tomaterLammrack med örtsky, potatisgratäng och bakade tomaterLammrack med örtsky, potatisgratäng och bakade tomater
Lammrack med potatisgratäng och örtsky. Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 2lammracks- (à 420 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 2 mskolivolja
  • 2 dlvatten
  • 1 dlrött vin
  • 1 mskkonc kalvfond
  • 1 mskrosmarin- eller timjan, hackad
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)

Potatis- och getostgratäng

  • 1 kgmjölig potatis
  • 1vitlöksklyfta
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 200 gchèvreost
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 1 dllagrad ost- riven

Bakade tomater

  • 200 gtomater- små, i olika färger
  • 1 mskolivolja
  • 2 kvistarrosmarin
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Lammracks: Sätt ugnen på 225°. Rumstemperera köttet och krydda med salt och peppar. Stek det runtom i stekpanna ca 3 min. Sätt in köttet mitt i ugnen. Tillaga ca 10 min, tills innertemperaturen på köttet är ca 58°. Låt köttet vila under smörgåspapper tills gratäng och tomater är färdiga.

  2. Häll vattnet i stekpannan. Sila ner skyn i en kastrull och blanda med vin och fond. Låt sjuda ca 5 min. Blanda i örterna och red med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Låt koka upp.

  3. Gratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor, gärna på mandolin. Skala och skiva vitlöken. Koka upp grädde, mjölk och vitlök i en kastrull. Smula ner osten och rör tills den har smält. Krydda med salt och peppar. Lägg i potatisen och låt koka ca 10 min. Häll över blandningen i en avlång ugnssäker form. Strö över ost. Ställ formen mitt i ugnen.

  4. Tomater: Halvera tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form. Ringla över olja och lägg på rosmarin. Strö på salt och peppar. Ställ -formen bredvid gratängen och tillaga gratäng och tomater ca 15 min.

  5. Skär upp köttet till kotletter och servera med örtskyn, gratäng, tomater och sallad.

Vad tyckte du om receptet?