Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomater

Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomater är god fredagsmat. Välj oliver av hög kvalitet till ­tomatskyn och stek köttet med termometer för bästa resultat.

Lammracks med krämiga gryn och syrliga tomaterLammracks med krämiga gryn och syrliga tomaterLammracks med krämiga gryn och syrliga tomater
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 glammracks
  • 2 msktimjan- hackad
  • 2 mskrosmarin- hackad
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskolivolja

Tomater

  • 300 gkörsbärstomater- gärna i olika färger
  • 1 mskrårössocker
  • 1 dlrött vin
  • 1 mskkalvfond- konc
  • 1 dloliver- svarta och gröna

Gryn

  • 1schalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja
  • 3 dlmatvete
  • 4 dlvatten
  • 100 gfetaost- + 50 g
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • timjan- eller rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Gnid in lammracksen med örter, salt och peppar. Bryn köttet runt om i olja i en stekpanna tills det fått fin färg. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 58° innertemperatur, beräkna ca 30 min.

  2. Tomater: Stek tomaterna i stekpannan i oljan efter lammet tills de börjar spricka. Strö över sockret och låt det smälta. Häll på vin och fond och låt puttra ca 5 min. Blanda i oliverna.

  3. Gryn: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olja ca 3 min. Tillsätt matvetet och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll över vattnet och låt sjuda utan lock ca 15 min.

  4. Mixa 100 g fetaost med grädde, salt och peppar. Rör ner det i grynen. Smula i 50 g fetaost.

  5. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.

  6. Fördela grynen på tallrikar. Lägg på lammracksen och ringla tomater och oliver runt om. Garnera med örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?