Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås

Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås passar bra som påskmiddag.

Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås
Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås
Lammracks med feta- och potatis­gratäng, grönsaksfräs och rödvinsssås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 900 glammracks
  • 1 tskrosmarin
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör

Gratäng

  • 800 gpotatis
  • 2vitlöksklyftor
  • 1citron
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 3 msktimjan- hackad
  • 150 gfetaost

Rödvinssås

  • 2 dlrött vin
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 1 mskhonung
  • 0,5 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 krmsalt
  • 1 msksmör

Grönsaker

  • 1zucchini
  • 1rödlök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 100 gtomater- semitorkade

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Putsa lammracksen och krydda runt om med rosmarin, salt och peppar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 55°innertemperatur, beräkna ca 30 min. Låt köttet vila ca 5 min.

  2. Sås: Blanda vin, vatten, fond och honung i en kastrull. Låt koka tills hälften återstår. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i skyn. Krydda med salt och vispa i smöret strax före servering.

  3. Gratäng: Skala potatisen och skär den i kuber. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Lägg potatis, vitlök och citronskal i en gryta och häll på grädde och mjölk. Krydda med salt.

  4. Låt koka utan lock ca 10 min, tills potatisen mjuknat. Blanda ner timjanen. Häll över i en ugnssäker form och smula över fetaosten. Höj ugnssvärmen till 250°. Gratinera potatisen mitt i ugnen ca 10  min, tills den fått fin färg.

  5. Grönsaker: Ansa och skär zucchinin i bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken. Stek zucchini, lök och vitlök i oljan i en stekpanna 2–3 min. Krydda med salt och peppar och vänd i de torkade tomaterna.

  6. Skär lammracksen i kotletter. Servera med gratäng, sås och grönsaker. Garnera med timjan.

Vad tyckte du om receptet?