Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammlägg i mustig rödvinssås

Palsternacka och rotselleri ger rik smak åt potatismoset.

Lammlägg i mustig rödvinssås
Lammlägg i mustig rödvinssås
Lammlägg i mustig rödvinssås
Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4lammlägg- cirka 2 kg
  • salt
  • svartpeppar- malen
  • smör- till stekning
  • 3 klyftorvitlök- rökt (eller färsk vitlök)
  • 1morot
  • 1gul lök
  • 1röd lök
  • 1röd chili
  • 3rosmarinkvistar
  • 50 clrödvin
  • 4tomater
  • evmajsstärkelse (Maizena)- 1 tsk, till redning
  • 1 dläppelkapris
  • smör- till stekning

Potatis- & palsternacksmos

  • 500 gpotatis- mjölig (cirka 4 stycken)
  • 250 gpalsternacka- (cirka 2 stycken)
  • 200 grotselleri
  • 15 gsmör
  • 1 dlmjölk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om i omgångar

  3. i en stekpanna med smör 2-3 minuter var på varje sida. Lägg köttet i en ugnsfast form.

  4. Dela vitlöken på mitten och tvätta moroten. Skala och dela lökarna i fyra bitar. Dela chilin på mitten och lägg i alla grönsaker i formen. Lägg på rosmarinen.

  5. Häll vinet i stekpannan, låt det koka upp. Häll vinet över köttet i formen. Tärna tomaterna och lägg i formen. Sätt aluminiumfolie över hela formen och ställ in den mitt i ugnen i cirka 2 timmar.

  6. Ta ut formen, sila av och häll all vätska i en kastrull. (Spara grönsakerna från formen till servering). Sänk temperaturen i ugnen till cirka 80-90 grader, täck köttet i formen med aluminiumfolie och sätt in formen i ugnen och håll det varmt fram till servering.

  7. koka under tiden ner stekskyn i kastrullen till hälften. Smaka av med salt och peppar. om du vill så kan du reda av såsen med cirka 1 tsk majsena utrörd i lite kallt vatten och blanka av såsen med 1-2 tsk rumsvarmt smör, som mixas i med mixerstav precis före servering.

  8. Potatis- & palsternacksmos: Skala potatisen, skala och skär palsternackan och rotsellerin i stora bitar. Koka potatisen och rotfrukterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen och rotfrukterna, tillsätt smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

  9. Servering

  10. Skär upp köttet och servera med grönsakerna från grytan, såsen och potatismoset.

  11. Strö äppelkapris över köttet och servera med rödvinssåsen och potatismoset.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök