Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammkotletter med vitlökssås, bakade tomater och klyftpotatis

Busenkel och gudomligt god sås till kotletterna. Bakade tomater och klyftpotatis är klassiska och goda tillbehör.

Lammkotletter med vitlökssås, bakade tomater och klyftpotatisLammkotletter med vitlökssås, bakade tomater och klyftpotatisLammkotletter med vitlökssås, bakade tomater och klyftpotatis
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 8 stlammkotletter- dubbla
  • smör
  • flingsalt

Sås

  • peppar- nymald
  • 1 stvitlök- hel
  • smör
  • 2 stsardellfiléer
  • 1 dlvatten
  • 0,5 mskkalvfond
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 tsksoja
  • 2 mskrosmarin- färskhackad

Fyllda tomater

  • 4 sttomater- stora
  • 1 stschalottenlök
  • 1 stvitlöksklyfta
  • 25 gvalnötter
  • 1 mskströbröd
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • 0,5 dlparmesan- finriven
  • 1,5 mskolivolja

Klyftpotatis

  • 1 kgbakpotatis- eller stora potatisar
  • 2 mskolivolja
  • 1 msktimjan- eller rosmarin
  • flingsalt

Gör så här

  1. Fyllda tomater:    Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomaterna och lägg dem i en smord, ugnsfast form.
     Hacka lök, vitlök och valnötter. Blanda med ströbröd och persilja.
     Fördela hacket på tomaterna. Salta och peppra, strö på ost och droppa över olja.
     Gratinera i mitten av ugnen 12–15 minuter. Servera tomaterna varma, ljumma eller kalla.  Klyftpotatis:   Sätt ugnen på 250 grader. Borsta potatisen och skär 6–8 klyftor. Koka upp i lättsaltat vatten. Lägg i klyftorna och förväll dem i 3 minuter. Ta upp och låt dem rinna av.
     Lägg potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja, strö på örtkrydda och salt och blanda om.
     Stek potatisen i övre delen av ugnen cirka 15 minuter. Rör om under tiden.Sås:  Skala och skiva vitlöksklyftorna. Fräs i smör på svag värme några minuter
    utan att de tar färg.
     Finhacka sardellerna. Rör i sardeller, vatten, fond, crème fraiche och soja. Låt såsen koka ihop några minuter.
     Mixa såsen slät och blanda i rosmarin.Stek lammkotletterna i smör i en stekpanna, 2–3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar. Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök