Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås

Recept på lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås. Tillaga rödvinssåsen i tid, så att den hinner puttra riktigt länge.

Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås
Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås
Lammkotletter med timjan, rösti och rödvinssås
Foto: Annika Vanerus

Ingredienser

  • 8lammkotletter- enkla, med ben
  • 1 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskbacktimjan- färsk eller vanlig timjan

Rödvinssås

  • 4schalottenlökar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 1 msktomatpuré
  • 1 tsktimjan
  • 2 tskbrun farin- eller muscovadsocker
  • 4 dlrött vin- fylligt
  • 2 dlvatten
  • 1 kvistrosmarin
  • 1,5 mskkalvfond- konc
  • 1 tskbalsamvinäger
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Rösti

  • 300 gpotatis
  • 2morötter- (150 g)
  • 3schalottenlökar
  • 0,5 dlgräslök- grovhackad
  • 100 gfärskost- gärna med gräslök
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Tillbehör

  • 2lökar- färska
  • 1 mskolivolja- + msk
  • 300 gharicots verts- färska
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör 2–3 min och rör ner tomatpuré, timjan och farinsocker mot slutet.

  2. Häll på vin och vatten och lägg i  rosmarinkvist. Koka samman tills hälften återstår. Tillsätt fond och vinäger. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av såsen. Låt koka upp.

  3. Rösti: Skala och riv potatis och morötter. Skala schalottenlökarna och skiva dem. Blanda allt med gräslök, färskost, salt och peppar.

  4. Stek små rösti i smör på medelvärme ca 4 min på varje sida. Håll dem varma under aluminiumfolie.

  5. Pensla lammkotletterna med  olja och krydda dem med salt och peppar. Grilla dem ca 5 min på varje sida och strö över  timjan mot slutet.

  6. Tillbehör: Halvera de färska lökarna och pensla med 1 msk olja. Grilla dem 2–3 min på varje sida.

  7. Ansa och förväll haricots verts ca 4 min. Häll av vattnet och skölj dem hastigt i kallt vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och hetta upp tillsammans med olja. Krydda med salt.

  8. Servera kotletterna med sås, rösti, lök och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?