Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfilé med potatis, gulbeta, getost, balsamicoreduktion och confittomater

90 min + 25 min i ugn

Gulbetor finns inte alltid men kan ersättas med t ex kålrot.

Lammfilé med potatis, gulbeta, getost, balsamicoreduktion och confittomater
Lammfilé med potatis, gulbeta, getost, balsamicoreduktion och confittomater
Lammfilé med potatis, gulbeta, getost, balsamicoreduktion och confittomater

Lammfilé

  • 1,2 kglammfilé- putsad
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dlmie de pain- eller ströbröd
  • 1 dlpersilja- grovhackad
  • 2 mskdijonsenap

Stamp

  • 500 ggulbeta- eller kålrot
  • 700 gmandelpotatis- skalad
  • 400 ggetost- utan kant
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 1 mskcitronsaft- pressad
  • 1 mskrosmarin- hackad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Balsamicoreduktion

  • 1,5 dlbalsamvinäger
  • 0,5 dlråsocker
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 dlvatten- lite grann

Garnering

  • 1confittomater- se separat recept
  • 1 msktimjan- plockad
  • 100 ggetost

Gör så här

  1. Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten ca 45 min beroende på storlek. Skala och skär dem i tärningar.

  2. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ånga av ordentligt.

  3. Balsamicoreduktion: Koka upp balsamvinäger och socker. Blanda majsstärkelse med lite vatten och red av den sjudande balsamvinägern till simmig konsistens. Ställ åt sidan.

  4. Sätt ugnen på 100°. Bryn lammet runt om i olja. Salta runt om. Efterstek köttet i ugnen ca 25 min till 56° innertemperatur. Ta ut köttet och höj värmen till 250°.

  5. Mixa ströbröd och persilja så det blir grönt.

  6. Pensla köttet med senap och strö över örtströbrödet.

  7. Stek i övre delen av ugnen ca 2 min tills örtströet får färg. Låt köttet vila.

  8. Mosa under tiden samman ingredienserna till stampet med en potatisstöt och smaka av med salt och svartpeppar.

  9. Värm försiktigt i en kastrull så att moset blir varmt. Servera en klick på tallrik och resten i en skål bredvid.

  10. Lägg upp och garnera med confittomater och timjan. Smula över lite getost.

Vad tyckte du om receptet?