Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärstagine med merguez och plommon

Mustig marockansk köttfärsgryta som får extra sting av den smakrika lammkorven Merguez. Gott att servera till är cous cous och en klick turkisk yoghurt som smaksätts med färsk mynta och vitlök.

Lammfärstagine med merguez och plommon
Lammfärstagine med merguez och plommon
Lammfärstagine med merguez och plommon
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2gula lökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 1 stormorot
  • olivolja
  • 600 glammfärs
  • 0,5 gsaffran
  • 1 tskspiskummin- malen
  • 1kanelstång
  • 1 tskingefära- malen
  • 1 tskpaprikapulver
  • 9 dlvatten
  • 3 mskkalvfond
  • 200 gmerguez- cirka
  • 2 burkarkikärter- à 400 g
  • 1 dlkatrinplommon- kärnfria
  • salt
  • 1 tskharissa- cirka
  • 1 dlrostad mandel- cirka
  • 1granatäpple
  • bladpersilja- hackad
  • koriander- hackad

Gör så här

  1. Skiva löken och hacka vitlöken. Skala och fintärna moroten.

  2. Fräs lök och morot några minuter i olivolja. Tillsätt färs och vitlök och stek färsen smulig. Strö över kryddorna och låt fräsa med en liten stund.

  3. Häll på vatten och fond. Koka på svag värme under lock cirka 30 minuter.

  4. Lägg i de hela korvarna i grytan. Koka ytterligare cirka 20 minuter.

  5. Skölj kikärterna och låt rinna av. Dela katrinplommonen. Blanda i kikärter och plommon när cirka 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och harissa.

  6. Ta upp korven, skär i mindre bitar och lägg tillbaka i grytan.

  7. Strö över rostad mandel, granatäppelkärnor och örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök