Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärspaj med getost & oliver

Medelhavssmaker tycker de allra flesta om. Därför är det alltid så roligt att bjuda på något som har smak från de sydligare breddgraderna.

Lammfärspaj med getost & oliver
Lammfärspaj med getost & oliver
Lammfärspaj med getost & oliver
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 3 dldinkelmjöl- siktat eller vetemjöl
  • 2 krmsalt
  • 150 gsmör- kallt
  • 12 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 0,5squash
  • olivolja
  • 300 glammfärs
  • 2 tskherbes de Provence
  • 2 krmchiliflakes
  • 2 dltomat- passerad
  • 175 ggetost- ca
  • 3ägg
  • 1 dlmjölk
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 2tomater
  • 1 dloliver- ca

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  4. Hacka lök och vitlök. Skär squashen i små tärningar.

  5. Mjukstek löken i olivolja. Höj värmen och tillsätt färs, vitlök och squash. Bryn tills färsen är smulig. Blanda i herbes de provence, chiliflakes och tomat. Koka ihop några minuter utan lock. Låt svalna.

  6. Häll såsen i det förgräddade pajskalet. Smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och salt och häll det över. Lägg på tomatskivor och oliver.

  7. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök