Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärskebab med cacik

Cacik är en turkisk variant av tzatsiki, en kall yoghurtsås med gurka och vitlök, som här även fått smak av mynta. Sumak är en syrlig krydda som är vanlig i Mellanöstern. Får du inte tag på den kan du ta lite finrivet citronskal eller citronsaft i stället.

Lammfärskebab med cacik
Lammfärskebab med cacik
Lammfärskebab med cacik
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 500 glammfärs
  • 3 mskströbröd
  • 1 dlvatten
  • 1gul lök- finriven
  • 1ägg
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 tskkebabkrydda
  • 1 tsksumak
  • 1 mskolivolja

Cacik

  • 3 dlturkisk yoghurt
  • 1 dlgurka- skalad, riven och avrunnen
  • 1 tsksalt
  • 2vitlöksklyftor- finrivna
  • 2 mskmynta- hackad
  • 1 tskcitronsaft- pressad
  • 2 tskolivolja

Till servering

  • sallad- tomater, rödlök, pitabröd

Gör så här

  1. Blanda ströbröd och vatten i en bunke och låt svälla 10 minuter. Tillsätt köttfärs, riven lök, ägg, salt, peppar, kebabkrydda och sumak. Arbeta samman till en smidig färs

  2. Forma färsen till avlånga rullar.

  3. Stek i olja i en stekpanna eller trä upp på grillspett och grilla dem runtom över glöd eller under grillelement i ugnen, 8-10 minuter.

  4. Blanda yoghurt med skalad, riven och avrunnen gurka, salt, riven vitlök, mynta, citronsaft och olivolja. Rör ihop och servera till spetten med sallad, tomater, rödlök och pitabröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Christina Asplund

Recept från Mitt kök