Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärsgratäng med 
oliver och rotmostäcke



Med inspiration från Grekland kommer här en smaskig gratäng med lamm och oliver.

Lammfärsgratäng med 
oliver och rotmostäcke


Lammfärsgratäng med 
oliver och rotmostäcke


Lammfärsgratäng med 
oliver och rotmostäcke


THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 2gula lökar
  • 140 gbacon
  • 500 glammfärs- eller nötfärs
  • 400 gkrossade tomater
  • 2 mskkalvfond
  • 125 goliver- gröna och svarta urkärnade
  • salt
  • peppar
  • 500 gmjölig potatis
  • 300 gkålrot
  • 200 gpalsternacka
  • 2 msksmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 2äggulor
  • salt- peppar
  • 2 dllagrad prästost- riven

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skär baconen i strimlor. Stek baconen i stekpannan utan matfett. Sug upp det mesta av fettet i stekpannan med hjälp av hushållspapper.

  2. Tillsätt löken och fräs den mjuk. Tillsätt lammfärsen och fräs den smulig.

  3. Späd med tomatkross och kalvfond. Låt köttfärsröran koka i cirka 5 minuter. Rör ner oliverna och smaka av med salt och peppar.

  4. Skala och skär potatis, kålrot och palsternacka i bitar. Koka i lätt- saltat vatten tills de är mjuka, cirka 15-20 minuter.

  5. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatisstamp eller pressa genom purépress. Tillsätt smör, mjölk och äggulor. Smaka av med salt och peppar.

  6. Lägg moset i en spritspåse och spritsa moset över köttfärsröran. Strö över osten och ­gratinera i mitten av ugnen, cirka 20 minuter. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök