Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbär

I brist på tranbär är lingon ett gott alternativ till lammfärsburgare.

Lammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbärLammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbärLammfärsburgare med mandelpotatismos, vitkål, vinsky och tranbär
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 500 glammfärs
  • 1rödlök
  • 1ägg
  • 1 dlmjölk
  • 12vitlöksklyftor- pressade
  • 0,5 dlbladpersilja- hackad
  • 1 tsksalt
  • 12 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Potatismos

  • 1 kgmandelpotatis
  • 2 dlmjölk
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Vinsky

  • 1 mskbalsamvinäger
  • 1 dlportvin- rött
  • 1,5 dlvatten
  • 1 mskvilt- och kantarellfond- konc
  • 0,5 tärningoxbuljong- mörk
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 1 msksmör
  • salt- ev

Tillbehör

  • 600 gvitkål- finstrimlad
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 1 dltranbär- eller lingon, frysta

Garnering

  • persilja

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.

  2. Sätt ugnen på 100°. Skala och finhacka löken. Pressa 200 g av potatisen och blanda med lök, ägg, mjölk, vitlök, persilja, salt och peppar i en bunke. Tillsätt lammfärsen och blanda väl.

  3. Forma färsen till 4 biffar. Stek dem i smör på medelvärme, 4-5 min på varje sida. Lägg över i en ugnssäker form och håll biffarna varma i ugnen under aluminiumfolie.

  4. Vinsky: Blanda vinäger, portvin, vatten, fond och smulad buljongtärning i en kastrull. Koka ihop tills 2 dl återstår.

  5. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt koka upp. Vispa i smöret vid servering och krydda eventuellt med salt.

  6. Potatismos: Pressa resten av potatisen. Värm mjölk och smör i en kastrull. Tillsätt potatis och rör ihop till ett mos. Krydda med salt och peppar

  7. Tillbehör: Finstrimla vitkålen. Stek den i smör under omrörning på medelvärme 2-3 min i en stekpanna.  Krydda med salt.

  8. Servera biffarna med mos, sky och vitkål. Strö över tranbär och garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?