Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammfärs- & pastagratäng

Krämig och smakrik gratäng med örter och ost

Lammfärs- & pastagratäng
Lammfärs- & pastagratäng
Lammfärs- & pastagratäng
THOMAS CARLéN

Ingredienser

  • 250 gpenne rigate- fullkorn
  • 1aubergine
  • 400 glammfärs
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 400 gtomater- hela, på burk
  • 1olivolja- + 2 msk
  • salt
  • peppar
  • 2 mskoregano- färsk eller 2 tsk torkad

Ostsås

  • 3 msksmör
  • 3 mskvetemjöl
  • 6 dlmjölk
  • 150 glagrad ost- riven
  • salt
  • peppar
  • 1 krmmuskotnöt- riven

Till garnering

  • 2tomater
  • 100 gfetaost
  • svarta oliver
  • oregano- färsk

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten i en stor gryta, enligt anvisningar på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.

  2. Skölj och dela auberginen i tärningar och blanda med 1 tsk salt i ett durkslag i 10 minuter. Skölj bitarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

  3. Stek auberginebitarna runtom i en stekpanna med 2 msk olivolja och lägg över i en stor, smord ugnsfast form. Bryn lammfärsen i stekpannan med 1 msk olivolja. Skala och hacka lök och vitlök och blanda med färsen och fräs ytterligare 3 minuter. Tillsätt tomater med spad och koka i 10 minuter. Salta och krydda med peppar och oregano. Blanda ner pastan och lägg i formen och blanda runt.

  4. Ostsås: Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Värm mjölken och späd med den under ständig omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter. Rör ner osten. Salta och krydda med peppar och muskotnöt.

  5. Häll såsen över pastablandningen och gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Garnera med skivade tomater, smulad fetaost, svarta oliver och oregano.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök