Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotte

Välj kött i din egen smak och efter vad butiken erbjuder. Såsen, grönsakerna och potatisen passar bra ihop med både nötkött och lamm av olika styckningsdelar.

Lammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotteLammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotteLammentrecôte med champinjon-, tomat- och olivsås och gratinerad potatiscocotte
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 700 glammentrecôte- eller lammytterfilé
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 tskrosmarin
  • 2 mskolivolja
  • 1 msksmör
  • 1 tsksalt
  • 1 påsebabyspenat- (80 g)

Sås

  • 200 gchampinjoner- små
  • 1 askplommontomater- små
  • 100 gkalamataoliver- urkärnade
  • 0,5vitlöksklyfta
  • 2 dlvatten
  • 0,5grönsaksbuljongstärning
  • 3 mskjapansk soja
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 0,5 dlvatten
  • 1 msksmör

Potatiscocotte

  • 650 gpotatis
  • 1 tsksalt
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 0,5 dlpotatisvattnen
  • 2äggulor
  • 2 mskparmesan- riven
  • 0,5 mskströbröd

Gör så här

  1. Potatiscocotte: Skala och koka potatisen mjuk. Smörj 4 cocotteformar à 1 1/2–2 dl.

  2. Sila av potatisen, men behåll 1/2 dl av vattnet. Salta och krossa potatisen med vatten och grädde utan att vispa för mycket. Tillsätt äggulorna.

  3. Fyll formarna med moset, strö över parmesanost och ströbröd.

  4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Torka köttet och krydda med peppar, pressad vitlök och rosmarin.

  5. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Bryn köttet runt om ca 2 min per sida. Salta och lägg det i en ugnssäker form.

  6. Sås: Stek svampen i stekpannan efter köttet 5 min. Tillsätt tomater och stek dem ca 2 min. Blanda ner oliver, pressad vitlök, vatten + buljongtärning och sojasås. Hit kan förberedas.

  7. Sätt ugnen på 150 °. Färdigstek köttet mitt i ugnen ca 25 min, till 60° innertemperatur. Låt köttet vila i aluminiumfolie. Höj ugnsvärmen till 250 °. Gratinera cocotterna mitt i ugnen ca 10 min.

  8. Koka upp såsen och vispa ner en redning på majsstärkelse och vatten. Koka upp igen, vispa ner smöret och smaka av.

  9. Vid servering: Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp det på en spenatbädd på varma tallrikar. Ställ på cocotterna och häll på sås.

Vad tyckte du om receptet?