Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad

Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad är en lite annorlunda grillrätt. Under tiden lammbogen kokas gör man en god BBQ-sås, sallad och kryddblandning.

Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad
Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad
Lammbog med BBQ-sås och sellerisallad
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 1,6 kglammbog- med framlägg
  • 1,5 lvatten
  • 2 tsksalt
  • 2lagerblad
  • 10vitpepparkorn

BBQ-sås

  • 2ancho chili- torkade
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskrapsolja
  • 1 mskrårössocker
  • 1 burktomater- krossade (400 g)
  • 2 dlvatten
  • 2 msktomatpuré
  • 2 mskoxfond- konc
  • 1 mskworcestershiresås
  • 0,5 tsksalt
  • 25 gmörk choklad- mörk

Kryddblandning

  • 1 mskfänkålsfrön
  • 1 mskrårössocker
  • 1 mskflingsalt
  • 2 tskoregano
  • 1 tskchipotlechilipulver
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskrapsolja

Sellerisallad

  • 2äpplen- gröna
  • 4 stjälkarselleri
  • 1endive
  • 2 dlmajonnäs
  • 2 tskdijonsenap
  • 2 msksmörgåskrasse

Tillbehör

  • 2paprikor
  • 1 mskolivolja
  • sallad- blandad
  • evpotatis- eller bröd

Gör så här

  1. Koka upp vatten, salt, lagerblad och pepparkorn i en gryta. Lägg köttet i grytan och låt sjuda ca 5 min. Skumma väl och låt det sjuda under lock ca 1 1/2 timme. Låt kallna i kokspadet.

  2. BBQ-sås: Lägg anchochilin i hett vatten ca 15 min. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i olja ca 1 minut. Tillsätt sockret och låt det smälta. Tillsätt den blötlagda chilin, krossade tomater, vatten, tomatpuré, fond, worcestersås och salt. Låt såsen sjuda utan lock ca 15 min. Mixa den slät med mixerstav (den här mixerstaven från Bosch tycker vi som jobbar i Provköket är allra bäst!).

  3. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt såsen kallna.

  4. Kryddblandning: Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda med socker, salt, oregano, chilipulver och peppar. Tillsätt oljan. Ta köttet ur kokspadet. Låt det rinna av och gnid in det med kryddblandningen.

  5. Sallad: Kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Finstrimla selleri och endive. Blanda majonnäs och senap. Vänd i äpple, selleri och endive. Garnera med krasse. Låt salladen stå kallt till servering.

  6. Tänd grillen. Grilla köttet direkt så att det får grillyta runt om och blir genomvarmt, ca 10 min.

  7. Halvera paprikan. Pensla med olja och grilla ca 2 min på varje sida. Servera köttet med BBQ-sås, sellerisallad, blandad sallad och eventuellt ­potatis eller bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson