Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad

Recept på lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad. En genväg med färdig hummus gör rätten extra snabb. Finns det inte lammytterfilé kan man välja innanlår, som har något grövre fibrer och kan behöva stekas några grader högre än ytterfilén. 

Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad
Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad
Lamm med citronhummus och ljummen tomatsallad
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 350 glammytterfilé
  • 0,5citron
  • 1 burkhummus- gärna Sevan (250 g)
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 tskspiskummin- hel
  • 0,5 tskkardemumma- hel
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Tomat- och kikärtssallad

  • 200 gpärltomater- - eller plommontomater, små, gärna i olika färger
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 2vitlökar- hela, mindre
  • 1rödlök- liten
  • 1 förpkikärter- (175 g)
  • 1 krukamynta
  • 1 krukabasilika
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Sallad: Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna. Blanda dem med 1 msk olja. Lägg dem på  en plåt med bakplåtspapper. Halvera vitlökarna och lägg dem på plåten. Ugnsbaka  mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Skala och skär löken i tunna klyftor. Låt kikärterna rinna av. Lägg lök och kikärter på plåten när 10 min återstår av tillagningstiden. Låt svalna på plåten.

  3. Blanda grönsakerna med repad mynta och basilika och 1 msk olja.

  4. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda hummusen med citronskal, citronsaft och 1 msk olja.

  5. Stöt spiskummin och kardemumma i en mortel. Gnid in köttet med kryddor och salt.  Stek det runt om i 1 msk olja ca 6 min, till 60° innertemperatur.

  6. Skär köttet i skivor och servera med ljummen tomatsallad och citronhummus.

Vad tyckte du om receptet?