Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Lamm hör verkligen påsken till, här gjort på lammbog med ben.
Lägg köttet i en långpanna med bakplåtspapper. Krydda köttet med salt och peppar. Blanda olivolja, vitlök, rosmarin och citronskal. Gnid in köttet med blandningen. Täck över med plastfilm och låt marinera i kylskåp i 3–4 timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Vänd köttet och stick in en köttermometer i den tjockaste delen utan att stöta mot ben. Stek köttet i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 50 grader.
Ansa och dela löken. Fräs lök och tomater var för sig i smör och olja i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Lägg löken och tomaterna runt köttet och stek köttet till önskad temperatur (ta upp grönsakerna om de blir färdiga innan köttet är klart). När termometer visar cirka 60 grader är steken rosa inuti, vid 65 grader är steken lätt rosa inuti och vid 75 grader helt genomstekt. Ös steken med stekskyn som bildas och lite vatten 2–gånger under tillagningen. Salta och peppra.
Servera köttet med lök, tomater, aromsmör och morotspuré.
Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén