Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamington - recept på klassisk kaka från Australien

Recept på lamington, en klassisk kaka från Australien. Grunden är en slags sockerkaka som doppas i en tunn chokladglasyr vilket gör den saftig. Kakan behöver lite tid att stelna men resultatet blir en väldigt saftig och god kaka, inte helt olik en kärleksmums. Det finns även en ”finare” variant där man fyller mitten med hallonsylt och därefter doppar dem i glasyren. Rumstemperera ägg, mjölk och smör innan, annars kan smeten skära sig och kakan blir då något mer kompakt.

Lamington - recept på klassisk kaka från Australien
Lamington - recept på klassisk kaka från Australien
Lamington - recept på klassisk kaka från Australien
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 2,5 dlströsocker
  • 0,5 tskvaniljpulver- äkta, eller vaniljextrakt
  • 3ägg- rumsvarma
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 4 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 1,5 dlmjölk- rumsvarm

Glasyr

  • 4 dlflorsocker
  • 4 mskkakao
  • 1,5 dlvatten
  • 3 msksmör
  • 1 krmflingsalt

Garnering

  • 23 dlriven kokos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa smör, socker och vaniljpulver poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa i ca 20 sek mellan varje ägg.

  2. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta i hälften av mjölblandningen i smeten, därefter hälften av mjölken och rör ihop. Upprepa proceduren. Rör till en jämn smet.

  3. Bred ut smeten i en form, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min, kontrollera med en sticka att den är torr i mitten.

  4. Ta ut och låt kakan svalna i formen i ca 5 min. Stjälp sedan upp den upp och ner på ett galler och låt kallna.

  5. Skär bort kanterna och skär därefter kakan i 24 fyrkantiga bitar. Lägg in bitarna i frysen i ca 1 tim så att de blir hårda, då blir de lättare att doppa.

  6. Glasyr: Sikta florsocker och kakao. Koka upp vattnet i en kastrull och vispa ner det i florsockerblandningen. Rör i smör och flingsalt.

  7. Stick en gaffel i kakbitarna och doppa dem i glasyren. Låt överflödig glasyr rinna av och strö därefter ett tjockt lager med -kokos runtom. Lägg kakorna allteftersom på ett galler för att stelna i 2–3 tim. Kakorna håller därefter i flera dagar i rumstemperatur om den förvaras lufttätt.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: