Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli  

Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli är lyx för lakritsälskaren. Lakritssmöret och aiolin kan ­förberedas 6–8 timmar före ­servering och förvaras i kylen.

Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli  
Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli  
Lakritsgratinerade havskräftor med sallad och citronaioli  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4havskräftor
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 3 mskparmesan- riven
  • 0,75 tsklakritsgranulat

Citronaioli

  • 1äggula
  • 1 krmsalt
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5 mskcitron- pressad
  • 1 krmcitronskal- rivet
  • 1,5 dlrapsolja
  • 0,5 tsklakritsrot- mald
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Sallad

  • 1blodgrape
  • 1avokado- knappt mogen
  • 0,5kålrabbi- liten
  • 30 gbabyspenat
  • 2 mskolivolja
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 krmcitronskal- rivet

Garnering

  • citronskal- rivet

Gör så här

  1. Aioli: Lägg äggulan i en skål och tillsätt salt, pressad vitlök, citronsaft och -skal. Tillsätt oljan lite i taget under vispning tills blandningen tjocknar. Vispa i den malda lakritsroten. Krydda med peppar.

  2. Sätt ugnen på 250° och grill. Rör ihop smör, parmesanost och lakrits. Dela havskräftorna på längden och lägg dem på en plåt  med snittytan uppåt. Bred på lakritssmöret.

  3. Sallad: Skala grapefrukten med kniv och skär ut hinnfria ­klyftor. Dela klyftorna på mitten. Skala och kärna ur avokadon. Skala kålrabbin. Hyvla avokado och kålrabbi tunt, gärna på mandolin. Blanda grapefrukt, avokado, ­kålrabbi och spenat. Tillsätt olja, citronsaft och -skal.

  4. Gratinera kräftorna högt upp i ugnen 3–4 min. Lägg sallad och havskräftor på ett stort fat. ­Garnera med citronaioli och rivet citronskal.

Vad tyckte du om receptet?