Recept av Ebru Kelebek
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på lahmacun, turkisk pizza. En papperstunn pizzadeg som fylls med kryddad köttfärs är ett populärt inslag på mezebordet. Passar också bra som ensamrätt.
Pizzadeg: Rör ut jästen i vattnet. Blanda i olja, salt och socker. Rör i mjölet och arbeta degen kraftigt tills den släpper från bunkens kanter. Låt den jäsa övertäckt i kylen ca 8 timmar.
Fyllning: Skala och skär löken i bitar, halvera och kärna ur paprikan och skär tomaterna i bitar. Lägg allt i en matberedare tillsammans med persiljan. Mixa till en slät sås.
Rör i puréerna, olja och kryddor så att allt blandas väl. Skala och riv i vitlöken. Blanda i färsen. Krydda med salt och peppar.
Dela degen i tio bitar, à ca 100 g. Sätt ugnen på 250°.
Lägg ett lätt mjölat bakplåtspapper på en blöt handduk så glider inte papperet när du kavlar. Kavla ut degbitarna tunt, nästan så att man ser igenom degen, ca 23 cm i diameter.
Bred ut ca 3 msk av köttfärssmeten med en sked så att den tunt täcker hela degen. Flytta över bakplåtspapperet med pizzan på en plåt och grädda mitt i ugn ca 7 min. Fortsätt grädda resterande pizzor på samma sätt.
Topping: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda med persilja och citronsaft.
Strö lökblandningen över pizzorna direkt när de kommit ur ugnen. Rulla ihop pizzorna och linda ett smörgåspapper runt om så går det lättare att äta. Krydda gärna extra med lite sumak.
Recept av Ebru Kelebek
PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!