Recept på pizza med ricottaost och massor av färska tomater. Välj gärna tomater i olika storlekar och färger för en extra vacker pizza. Här blir det bra med lite tjockare och mindre bottnar på grund av att toppingen är lite tyngre än på övriga pizzor.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpizzadeg- se separat recept
500 gricotta
1vitlöksklyfta- pressad
salt
svartpeppar
1 kgtomater- av olika sorter
4 mskolivolja- olio extra vergine d’oliva
Till servering
basilika- färsk
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
Blanda ricotta, vitlök, salt och peppar till en krämig röra.
Skär tomaterna i skivor.
Olja pizzaplåtarna sparsamt och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem till 4 runda pizzor, ca 25 cm i diameter. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta i några minuter och testa igen. Ringla över 2 msk av olivoljan och salta.
Grädda bottnarna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter.
Bred ricottaröran på bottnarna medan de fortfarande är varma. Fördela på tomatskivorna. Strö på salt och peppar och ringla över resterande 2 msk olja. Om du gör flera lager av tomaterna bör du smaksätta varje lager på samma sätt.