När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1 kgpizzadeg- se separat recept
2 storazucchini
0,5 dlvalnötter
0,5 dlparmigiano- riven
1vitlöksklyfta
4 mskolio extra vergine d’oliva
salt
svartpeppar
3mozzarella- à 125 g
0,5 dlsvarta oliver
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader varmluft i god tid så att den blir riktigt varm.
Dela den ena zucchinin på längden. Dela halvorna på längden igen och gröp ur kärnorna. Skär allt i ca 3 cm stora bitar.
Koka upp saltat vatten i en kastrull och koka zucchini-bitarna i ca 10 minuter. Häll av vattnet. Mixa kokt zucchini, valnötter, parmesan, vitlök och 3 msk olivolja till en pesto med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Skiva den andra zucchinin på längden till tunna skivor. Hetta upp resterande 1 msk olivolja i en panna på medelhög till hög värme och stek zucchiniskivorna, ca 1 minut per sida. Salta och peppra när de är klara.
Skär mozzarellan i ca 1 cm tjocka strimlor. Lägg dem i en sil och låt eventuell vätska rinna av. Du kan med fördel göra detta kvällen före och låta mozzarellan stå i kylen över natten. Ju torrare mozzarellan är, desto godare blir pizzan.
Olja pizzaplåtarna och stjälp upp de jästa degbitarna på dem. Platta försiktigt ut dem med händerna till valfri form. Låt kanterna, 2–3 cm breda, vara lite tjockare. Om degen ”studsar” tillbaka, vänta några minuter och forma den sedan igen.
Fördela zucchinipeston på bottnarna, strö över mozzarella och lägg på den stekta zucchinin. Kärna ur oliverna och toppa med dem.
Grädda pizzorna allra längst ner i ugnen i 5 minuter (plåten ska ha direktkontakt med ugnens botten). Flytta upp plåten till mitten av ugnen och grädda i ytterligare 5–8 minuter eller tills pizzorna är helt genomgräddade.