Allt om Mat / Recept / Kycklingwallenbergare med potatispuré och pressgurka
Kycklingwallenbergare med potatispuré och pressgurka
4 personer
45 minuter
(Betyg: 3,8 · 69 röster)
Wallenbergare är en maträtt uppkallad efter Marcus Wallenberg. Originalet är biffar gjorda av kalvfärs och vispgrädde som serveras med potatismos, lingon, ärter och smör. Här görs en variant med kycklingfärs i stället. En favoriträtt till både vardag och fest!
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
500 gkycklingfärs
1 tsksalt
2äggulor
1,5 dlvispgrädde
2 mskströbröd
2 krmnymald svartpeppar
3 dlpanko- ströbröd
2 msksmör
Pressgurka
1gurka
0,5 dlströsocker
0,5 dlättiksprit (12 %)
3 dlvatten
0,5 tsksalt
Potatispuré
800 gpotatis- gärna mandelpotatis
2 – 2,5 dlmjölk
50 gsmör
1 tsksalt
Tillbehör
250 ggröna ärter- små
lingon- rårörda
smör- brynt
Garnering
dill
Gör så här
Pressgurka: Rör ihop socker, ättika och vatten tills sockret har smält. Skiva gurkan mycket tunt, gärna på mandolin eller med osthyvel. Blanda gurkan med salt och låt stå i ca 5 min. Lägg gurkan i en kökshandduk, vrid om och pressa ut vattnet ordentligt. Lägg gurkan i ättikslagen och låt stå i ca 15 min.
Sätt ugnen på 150°. Lägg färs och salt i en matberedare och mixa i ca 15 sek. Tillsätt äggulor, grädde, ströbröd och peppar och mixa snabbt till en slät färs.
Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Forma färsen till 8 biffar med vattensköljda händer och panera dem runtom i pankon.
Stek biffarna i smör i en stekpanna, i ca 2 min på varje sida. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och stek vidare mitt i ugnen till 72° innertemperatur, beräkna 12–15 min.
Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress. Koka upp mjölk och smör och häll vätskan över potatisen under vispning. Vispa till en slät puré och krydda med salt.
Servera kycklingwallenbergare med potatispuré, pressgurka, ärter och lingon. Häll över brynt smör och garnera med dill.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 69 röster)
Brynt smör: Smält 100 g smör i en kastrull på medelvärme. När skummet lagt sig och smöret börjar lukta nötigt och är lätt brynt är det klart.
Sugen på fler husmansrätter? Spana in några av våra favoriter här!