Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingspett, svamp/grönsaksspett, chèvremousse

Lättgjorda spett på kycklingfilé i långsmala bitar som får marinera och sedan träs de upp på spett tillsammans med bacon.

Kycklingspett, svamp/grönsaksspett, chèvremousse
Kycklingspett, svamp/grönsaksspett, chèvremousse
Kycklingspett, svamp/grönsaksspett, chèvremousse

Ingredienser

  • 900 gkycklingfilé
  • 1 dljapansk soja
  • 0,5 dlsherryvinäger- eller äppelcidervinäger
  • 2 mskråsocker- eller strösocker
  • 1,5 msksambal oelek
  • 140 gbacon
  • grillspett- små, i trä

Tillbehör

  • 1,5 kgpotatis- gärna sparrispotatis
  • rapsolja
  • 1 tsksalt

Svamp- och grönsaksspett

  • 250 gsvamp- t ex kantareller och champinjoner
  • 250 gzucchini
  • 250 gaubergine
  • 2 tsksalt
  • grillspett- små, i trä
  • 250 gsteklök- eller annan liten lök
  • olja- till pensling

Chevrémousse

  • 2avokador
  • 100 gchèvreost
  • 250 gkesella
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 krmsalt

Gör så här

  1. Skär kycklingfiléerna på längden i ca 2 cm breda bitar. Lägg dem i en skål eller i en plastpåse med soja, vinäger, socker och sambal. Låt ligga kallt att marinera minst 1 tim. Lägg grillspetten i vatten 1 timme. Förbered också grönsakerna och svampen, då även de skall ligga 1 timme.

  2. Tänd grillen och låt den brinna ut till en fin glöd. Skär baconskivorna i längder som matchar längden på kycklingbitarna. Lägg en baconskiva på varje kycklingbit och trä upp dem på spett. Men packa inte samman för hårt utan gör hellre fler spett med mindre på varje.

  3. Borsta och dela potatisarna på längden. Koka dem i lättsaltat vatten under lock ca 10 min. Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av.

  4. Grilla spetten ca 3 min på varje sida beroende lite på hur varm grillen är och hur nära gallret är glöden. Pensla potatisarna med olja och strö på salt. Grilla dem ca 3 min på båda sidor.

  5. Servera med svamp- och grönsaksspett samt chèvre- mousse.

Svamp- och grönsaksspett

  1. Dela svamparna i halvor eller kvartar om de är stora. Ansa och skär zucchini och aubergine i 1 1/2 cm stora bitar. Blanda allt med salt och låt stå i ett durkslag ca 1 timme. Lägg spett i vatten.

  2. Skala och koka lökarna ca 1 min. Spola av i kallt vatten och låt dem rinna av.

  3. Tänd grillen och låt den brinna ut till en fin glöd. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur svamp- och grönsaksblandningen. Varva svamp, zucchini, aubergine och lök på spetten och pensla med olja. Grilla dem 1-2 min på varje sida.

Chevrémousse

  1. Läckert tillbehör som passar till just grillat.

  2. Dela och kärna ur avokadon och gröp ur fruktköttet.

  3. Kör i en matberedare tillsammans med chèvreost, kesella, pressad vitlök och salt. Lägg upp i en skål och låt stå kallt till servering. Täck gärna med tättslutande plastfilm om moussen ska stå länge eftersom avokado mörknar i kontakt med luft.

Vad tyckte du om receptet?