Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingspett med sotade grönsaker och limekräm

Recept på grillade kycklingspett med sotade grönsaker. Att skiva kycklingen tunt och trä upp på spett ger saftigt resultat. Blötlägg spetten ett par timmar före om du använder träspett. De snabbakade tunnbröden bör göras precis innan grillningen.

Kycklingspett med sotade grönsaker och limekrämKycklingspett med sotade grönsaker och limekrämKycklingspett med sotade grönsaker och limekräm
Grillade kycklingspett med sotade grönsaker Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 450 gkycklinglårfiléer
  • 1 tskflingsalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar

Sesammarinad

  • 1vitlöksklyfta
  • 1lime
  • 2 mskrapsolja
  • 1 msksesamolja
  • 1 msksoja- ljus
  • 1 krmchiliflakes

Lime- och korianderkräm

  • 2 dllätt crème fraiche
  • 1lime
  • 1 krukakoriander
  • 1 mskhonung
  • 1 krmsalt

Sotade grönsaker

  • 2röda paprikor
  • 8salladslökar
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 tskflingsalt

Tillbehör

  • tunnbröd- snabbakade, kryddade med svarta sesamfrön

Gör så här

  1. Skär kycklinglårfiléerna i tunna skivor tvärsöver och lägg dem i en plastpåse.

  2. Sesammarinad: Skala och riv vitlöksklyftan. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda vitlök, limeskal, limesaft, rapsolja, sesamolja, soja och chiliflakes.  Häll marinaden över kycklingen. Knyt igen påsen och knåda runt kycklingen så att marinaden fördelas över alla bitarna. Marinera i kylen i ca 2 tim.

  3. Lime- och korianderkräm: Rör crème fraichen smidig. Hacka koriandern. Skölj limen noga i ljummet vatten Riv skalet och pressa ut saften. Blanda ner koriander, limeskal, limesaft och honung i crème fraichen. Krydda med salt. Ställ krämen i kylen.

  4. Trä upp kycklingen på spett. Grilla dem runt om i 10–12 min tills de är genomstekta och vänd ofta. Krydda med salt och peppar. Håll varmt.

  5. Skär paprikan i klyftor, ta ut kärnorna och pensla paprikorna med olja. Pensla salladslöken med olja. Grilla grönsakerna så att de blir lite sotade. Krydda med salt.

  6. Servera kycklingspetten i bröden (dra ut spetten innan servering) tillsammans med de sotade grönsakerna och lime- och korianderkrämen.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET: Om du har tid kan kycklingen gärna marineras upp till 8 timmar så får den mera smak.