Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kycklingpaj bourguignon

Den älskade klassikern Boeuf Bourguignon, fast här som paj.

Kycklingpaj bourguignon
Kycklingpaj bourguignon
Kycklingpaj bourguignon
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 4 dldinkelmjöl- siktat eller vetemjöl
  • 2 krmsalt
  • 150 gsmör- kallt
  • 4 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 300 gkycklinglårfilé
  • smör
  • 100 gchampinjoner- färska
  • 125 gschalottenlök- cirka 8 små
  • 100 grökt sidfläsk
  • 2 tsktimjan
  • 3 dllagrad ost- grovriven
  • 3ägg
  • 2 dlmjölk
  • 1 dlgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmpeppar- nymald
  • 1ägg- till pensling

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut hälften av degen i en pajform, cirka 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila ytterligare cirka 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

  4. Fyllning: Bryn kycklingfiléerna i smör i en stekpanna. Sänk värmen och låt eftersteka tills de är genomstekta. Låt svalna. Skär i skivor.

  5. Dela större champinjoner. Skala och halvera löken. Fintärna fläsket. Bryn svamp, lök och fläsk i en liten klick smör. Blanda i timjan.

  6. Varva skivad kyckling och svampfräs i det förgräddade pajskalet. Strö på ost.

  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  8. Kavla ut resten av degen på mjölat bord och sporra ut remsor. Lägg dem i ett rutmönster över pajen. Pensla remsorna med uppvispat ägg.

  9. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök